tisdag, mars 29, 2011

Politisk Vandringssägen

För några dar sedan tillträdde Håkan Juholt i sitt nya uppdrag som ledare för Socialdemokratiska partiet. I sitt jungfrutal på kongressen lyfte han locket av den gryta som pensionsöverenskommelsen från sent 90-tal är. Han vädrade dess unkna argument, och lovade till och med att göra pensionsfrågan till en valfråga inför 2014 års val. Att Ulf Kristersson, nuvarande ansvarig minister för området reagerade med bestörtning på det beskedet förvånar inte. Att den gemensamt valda mjölk-kon pensionärerna skulle bli en tvistefråga igen, det hade man nog inte förutsett.


De beslut om att tömma de besparingar 40-talisterna och senare generationer betalat in till ATP-systemet under ett långt arbetsliv, har väckt mycken ilska. De pengarna skulle ge dem en trygg ålderdom, men tömdes på 258 miljarder för att fylla på de svarta hål i samhällsekonomin som banksvindel och uselt hanterad ekonomi i landet fört till under sent 80-och början av 90-talet.

KG Scherman, under den aktuella tiden generaldirektör för försäkringskassan och en av de tjänstemän som arbetade med pensionsreformen har i sin mycket läsvärda bok ”AP-fonden, ”Bromsen”och din pension”, samt i rader av artiklar i media beskrivit skeendena och dess kommande konsekvenser. De konsekvenser som nu innebär sänkte pensioner år efter år, nödtorftigt skylda av tillfälliga skattelättnader.

I allt detta ligger som en övergripande vandringssägen att AP-fonderna inte fungerade som instrument för en bra pensionspolitik. Det är sant att man inte i längden kunde fortsätta att betala ut pensioner som låg på 80-85% av tidigare lön och byggde på lönen de 15 år man tjänat mest. Men den regeln skulle man lätt kunnat ändra utan att plundra fonderna. Resultatet av den åtgärden är att den som går i pension i dag får drygt 50% av sin tidigare lön netto via det offentliga pensionssystemet.
Den generation som går i pension om 20-30 år kommer enligt EU-s egen uträkning att få mindre än 40% av sin tidigare nettolön i offentligt styrd pension.
Det blir alltför omfattande att i alla delar beröra den här frågan i ett debattinlägg, men pensionssystemet behöver en ny översyn, något som allt större grupper, bland dem de stora pensionärsrörelserna är eniga i.
Alla borde vi bejaka att Juholt tar tag i den här frågan, den hanterades skamligt från början, något som förstärkts av regeringens skattepolitik.

2011.03.29
Jarl Strömbäck
Relingsvägen 22
89178 Bonässund
070-6727669

1 kommentar:

Lars-Erick Forsgren sa...

Apropå Juholt, särbon. Och FRA-lagen.
http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2011/03/juholt-hans-sarbo-hans-fallskarm-och.html