Har språkbruket betydelse? Frågan kan tyckas fånig, men är ändå högst relevant. Ett uppskruvat, kanske rentav hatiskt språkbruk, kan inte det användas för att trigga människor till avskyvärda dåd?
Historiens alla förföljelser av enskilda och grupper borde rimligen ha gett oss svaret. I modern tid Hitlers judehat, händelserna i Rwanda för 20-talet år sedan. Och vad säger att vi i vårt land förskonats? Kan det omtalade ”sossehatet
” ha haft betydelse för morden på Olof Palme och Anna Lind? Frågan är motiverad av de nu aktuella dödskjutningrna i Tucson,Arizona.
Konflikt i sak, men inte i person, det borde och skall vara den demokratiska väg man löser samhällsfrågor på. Dessvärre har den grundtesen alltför ofta fått stå tillbaka för rena personförföljelsen. När så sker skadas den demokratiska processen, det blir till ett indirekt angrepp på demokratins grundfundament.
USA är världens viktigaste land just nu i termer av sin ekonomiska och militära styrka. Där om någonstans ärt det viktigt att demokratin är stark och styrande. Men dessvärre finns också där dess dödgrävare. När den konservativa rörelsens nuvarande portalfigur Sarah Palin, i tal och skrift använder begreppen ”sikta och skjut” mot sina politiska motståndare, då blir det till en uppmaning till hennes anhängare att göra just så. Därför har hon ett ansvar för dödsskjutningarna i Tucson, ett oprovocerat överfall som bland annat tog med sig en nio-årig helt oskyldig flicka.
Kan ett nidingsdåd kallas annat än ett nidingsdåd? Skall en uppmaning (anstiftan) till ett sådant kallas annat än en just det?
Det är dags att lagstiftarna ser över språkbrukets gränser också i demokratierna. För hur skall demokratin värnas, om djupt odemokratiska krafter får alltför fritt spelrum? Nazismen förbjöds som rörelse i Tyskland efter det senaste stora kriget, låt oss inte tillåta att det i sin förklädda form får fotfäste i skydd av den yttrandefrihet man i grunden vill kväva.
2011.01.12
Jarl Strömbäck
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar