tisdag, januari 25, 2011

Beredskapen är god


För någon tid sedan åkte jag tåg till ett möte i Jönköping. Att åka tåg är trevligt. Det fanns en tid för länge sedan när jag åkte många gånger från norra delen av vårt land till mina uppdrag i andra delar av landet. Tågen var kanske inte lika fina som idag. Inte hade dom lika hög toppfart, men dom var pålitliga. Är det rimligt att jämföra då och nu?

Resan till Jönköping blev bara 1,5 timmar försenad. På hemresan blev jag kl 04 en söndag morgon avsläppt i norrländska Långsele. - 18 grader kallt och ett ödslig, sönderslaget väntrum som skulle platsat bättre som knarkarkvart än som ”resecenter” för de fina klimatvänliga tågen?

Bussen för vidare transport kom vid 7.30 tiden, det var skönt att frusen få lämna ”kvarten”. Begreppet ”beredskapen är god” myntades av Per-Albin Hansson i krigsregeringen 1940-45. Det var en stor lögn avsedd att ingjuta mod i den svenska befolkningen. Tysken kunde man knappast lura. Många är det som omvittnat att sanningen var en annan.

Kanske är det så, tågen är glamorösa uppskrivna skapelser med namn som X-2000 men av allt att döma inte byggda för det som är svenskt vinterklimat. Det är faktiskt vinter varje år i vårt land.
Och när det gäller försvarets omdaning, får man nu gå med håven till arbetsförmedlingen för att få tag i villiga rekryter.

Leve jobbskatteavdragen, beredskapen är god?

2011.01.25
Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: