tisdag, januari 18, 2011

Människors lika värde



Häromdagen var det festkväll för idrottsintresserade. Då hade SVT sin årliga idrottsgala, en tillställning där hyllningarna för det gångna årets prestationer utdelas till utövare och tränare, i olika sporter. Skämt blandas med allvar, elitidrottens tunga träning och försakelser mot framgångens berusande glädje. Årets gala blev en fin upplevelse, befriad från vulgärhumor, men varm och tillåtande på många sätt.

De flesta som gick upp på scenen var naturligtvis vår tids fixstjärnor. Fysiskt fulltränade praktexemplar av homo sapiens, men det var inte den delen som blir mitt bestående minne från kvällen.

Det minnet är knutet till en flicka som föddes utan armar, trots sitt handikapp blev en världsstjärna inom handikappsimningen. Lena-Maria Klingwall bjöd publiken på kvällens innerligaste upplevelse när hon med underbar röst sjöng ”You raise me up”, en lovsång till det möjliga också för den som inte uppfyller vardagsnormen.

Publiken svarade med att ställa sig upp, en stående ovation till en ovanlig men underbar påminnelse om livets mångfald. Säkert var jag inte den ende av publik och tv-tittare som tårades av upplevelsen.

Tack Lena-Maria för det, vi behöver alla ibland sätta medmänskligheten i centrum.

(Se Svtplay, idrottsgalan)

2011.01.18
Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: