lördag, januari 29, 2011

Häxbrygd


Medelhavsområdet är kulturens vagga, åtminstone om man ser det i ett längre tidsperspektiv. Där har stora civilisationer som den grekiska, romerska, egyptiska och bysantinska dominerat under olika tidsåldrar. Den moriska utbredningen förde med sig välstånd och kunskap på sin tid, liksom minnesmärken värda stor uppmärksamhet ännu i vår tid.

Med vapenmakt krossades de eller imploderade under trycket av förändringsprocesser. Alla imperier faller en dag sönder, den sanningen gäller också i vår tid, det sovjetiska som ett givet exempel. Att de självutnämnda och korrupta regimerna i en del länder runt medelhavet i nutid skulle börja vackla är inget att förvånas över. Snarare då att det dröjt så länge.

Tunisien förra veckan, Egypten den här veckan, vilket blir nästa land? Jordanien eller Syrien, Jemen eller Algeriet? Det är nödvändigt och bra att demokratisering ersätter korruption, fattigdom och förtryck. Av de skälen är omvälvningarna välkomna, låt oss bara hoppas att de inte sker med alltför mycket av blodspillan och brodermord.

Terrorismen och dess oförsonlighet kan aldrig bli en bärande bas för utveckling och demokrati. Den läxan borde både statsmän och mannen på gatan lärt. Bomber i Madrid eller London löser inte problemen i Kairo, Alger eller Damaskus. Det goda den nuvarande utvecklingen för med sig, kanske också blir att exporten av meningslös terrorism till västländer minskar, om människor får mer av inflytande och livsutrymme i sitt eget land.

Statsskicket i många av medelhavsländerna är i grunden en häxbrygd av förment, men i verkligheten våldtagen demokrati. Val har begränsats till av statsledningen godkända partier och kandidater. Vänskapskorruptionen blivit en normalitet som nu kanske bryts och ersätts av mer av demokratisk förankring.

Den utvecklingen bör vi alla se fram emot.

2011.01.29
Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: