fredag, januari 21, 2011

Hyckleriets politik


Wikileaks behövs har jag hävdat i tidigare skrivningar. Dess uppgift, att gräva fram dyngan i det politiska träsket och visa fram den, är i själva verket en viktig demokratiuppgift, en journalistisk baskunskap. Att sedan många journalister fått sätta livet till genom sitt nit är skamligt, men inget skäl till att dölja viktig sanning.
I vårt land har hyckleriet skördat många offer under år som gått. Under den föregående S-regeringens många år vid makten, en tid när apatiska barn skickades ut ur landet med ambulansflyg och dumpades på främmande flygplatser, hade regeringen en trogen allierad i moderaterna. Nu, under moderat styre skickas förföljda från olika krigszoner i parti och minut ut ur landet. Så vem är egentligen mest främlingsfientlig om man skalar bort hyckleriet? De etablerade partierna eller uppstickaren SD det?

Det är utmärkt att Wikileaks lyckats komma över protokollen från möten mellan Carl Bild och Billström om hanteringen av irakiska flyktingar. Där framstår i all sin tydlighet med vilken cynism man hanterar frågor som för många av de som berörs, förföljda ur den irakiska kristna minoriteten, är en fråga om liv eller död.

Och i all sin nakenhet vägrar de båda ministrarna nu kommentera det uppenbara? Kejsarens nya kläder är draperade över Carl Bildt och Tobias Billström. Det behövs inget Sverigedemokratiskt parti i riksdagen så är det nog. Den rollen fyller Moderaterna med råge.

2011.01.21
Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: