lördag, januari 15, 2011

Pudlars mångfald



Begreppet att göra en pudel har fått sin speciella innebörd under senare år. Den att byta åsikt så snabbt och osynligt som möjligt. Politikens nya cyniska kostym skulle man också kunna kalla den.

I landstinget Västernorrland har den kommit flitigt till användning på senare tid. För de läsare som finns i länet är rimligen den massiva kritiken mot den förra landstingsledningen väl känd. Likaså de personalindragningar som gjorts och lämnat stora revor i det trygghetssystem som vård, rehabilitering och annat stått för. Under valåret 2010 har också det missnöjet exploaterats till max av vissa partier och landstingspolitiker. Sollefteå sjukhus borde läggas ner hävdade den moderate gruppledaren i sin strävan efter personröster. Den förhatlige sjukhusdirektören Sig-Björn skulle sparkas och den avsatte Röde´n återinstalleras i Sundsvall. De beslut som fattats i politisk enighet om besparingar göras men utan att det märktes?

Med den mediala hjälp som de megafonerna behövde, lyckades också en ny majoritet ta över landstinget. Nu skulle det bli ordning, allt detta som man i valrörelsen förkastat, återställas?
Istället har orden ”ingen quick fix” tagits fram som synonym till det att göra pudlarnas mångfald. Den frispråkige moderate gruppledaren förpassades till rollen som ”avdelningsansvarig” och med direktiv att omedelbart upphöra att driva sina valfrågor. Nu handlar det om att anlägga ett långsiktigt perspektiv på frågor man i valrörelsen gav väljarna intryck lätt skulle kunna fixas. Och de väljare och 100-tals medarbetare som tidigare sagts upp, och kanske väntat sig en annan politik efter all valpropaganda, får nu snällt sätta sig i väntrummet på sjukhus eller arbetsförmedling.

Det är inte fel att att nya krafter får chansen att leda viktiga samhällsfunktioner. Men det är sorgligt att det skall ske genom att man blåser upp förväntningar man sedan inte vill eller kan tillfredsställa. Det är att medvetet vilseleda väljare och anställda.
Förlorarna blir alla, medborgarna får inte bättre service, de anställda grusade förhoppningar och det politiska systemet raserad trovärdighet.

2011.01.15
Jarl Strömbäck/SPI
Relingsvägen 22
89178 Bonässund
070-6727669

Inga kommentarer: