torsdag, mars 06, 2008

Landstingsrubriker.



Scen 1.
Landstingsfullmäktige i februari 2008. Den landstingsplan som är styrdokument för landstinget skall fastställas. På sidan 43 visas att de intäktsökningar man förutser för de kommande åren är +30 miljoner per år. Några sidor längre fram i dokumentet ges verksamheterna ramar som ökas med 170-180 miljoner per år. Naturligtvis uppstår ett underskott, har man inte pengar kan man inte fördela dem. På mina frågor från fullmäktiges talarstol gavs inga svar.

Scen 2.
Finns besparingsområden? Ja, ett är den operationsutredning som för snart 2 år sedan visade på en besparingspotential om 135 miljoner/år. Den fastnade i processen, sannolikt för att strid uppstått om var besparingarna skall göras. Störst är vackrast påstås det, men inte alltid bäst. Skall de mindre sjukhusen (Sollefteå/Örnsköldsvik) strypas i likhet med tidigare H-sand, eller skall sjukvården ges en demokratisk fördelning i länet? Den frågan måste besvaras.

Scen3.
I lagsporter har man vanligen lika många man på plan plus en domare som vet sin roll och utövar den. Om man tillåter ett lag att spela med dubbelt så många spelare som motståndaren, och domaren dessutom tittar bort istället för att döma, då blir rimligen resultatet därefter.

En samordning av sjukvården i länet där samordningen styrs från det största sjukhuset och de andra underordnas dem, kommer att innebära att de mindre sjukhusen stryps och monopoliseringsproblemen ytterligare ökar. Vår sjukvård behöver fördelning och balans i länet och mår bra av intern konkurrens. Men för att nå det målet krävs politiker (domare) som förstår sin roll och vågar ta de svåra besluten.

2008.03.06
Jarl Strömbäck
Landstingspolitiker
Relingsvägen 22
89178 Bonässund
070-6727669
http://liberalavindar.blogspot.com

Inga kommentarer: