måndag, mars 03, 2008

Det virtuella studierummet



I folkbildningens värld har traditionen stor betydelse. Det kulturarv vi bär på utgör samtidigt basen för våra värderingar i de flesta frågor. Folkbildningen har också genom årtionden haft kulturarvet som en viktig del av i sin verksamhet. Men i lika grad är folkbildningens uppgift att tolka framtiden med dess möjligheter, hot och påverkansmöjligheter. I det sammanhanget utgör också de media som kan användas för att sprida utbudet av information en allt viktigare del.

Den moderna teknologi som uppstått ur datoriseringen i samhället är närmast att likna vid en kommunikativ revolution. På föga mer än 20 år har det skett en fantastisk utveckling. Inte ens de mest fantasirika sciencefiction författare kunde för säg 40 år sedan i sina verk förutse den digitala revolution med mobila nätverk och tillhörande teknisk utrustning som numera är vardag i vårt samhälle.

I den verkligheten förändras också de mönster som folkbildning och politisk debatt har att anpassa sig till för att nå ut med sina budskap. Medlet man nu i allt högre grad använder är kommunikationsformer i digitala nätverk med namn som First Class, Cirkelnätet, hemsidor och öppna bloggar.

Det virtuella studierummet ger deltagare möjligheter att delta i studiecirklar med stor flexibilitet i tid och rum. Hemma vid den egna datorn kan uppgifter göras och kommunikation med andra deltagare pågå när det passar den enskilde deltagaren bäst. Det kan vara sent på kvällen när barnen somnat, eller tidig morgon för den som är morgonpigg. Nätet är tillgängligt 24 timmar om dygnet, vardag som helgdag.

Med andra ord, vår tids öppna samhälle har blivit oändligt mycket rikare genom den digitala revolution som i sig är en förutsättning för de virtuella debatterna och studierummen. De samhällen som kan ta vara på den resurs det innebär, kommer på sikt att bli vinnare i informationssamhället.

2008.03.03
Jarl Strömbäck

1 kommentar:

Vin är min hobby sa...

Bra skrivet! Bara en liten grej om vad jag tror kommer vara en del av virtuell kunskapsutveckling men också något som kommer hjälpa orgnaisation att ta vara på kunskap!

Lärde mig om Predition market när jag läste boken "wisdom of Crowds". Prediciton market tror jag är 3.0 IT, något som kommer att komma mer och mer och anävndas både publikt men också inom beslutsfattning inom organisationer.

Kolla in Bloggen nedan, grymt uppdaterat inom området

http://www.midasoracle.org

Svenks aktör som jag googla fram som håller på med Predition market i sverige! coolt med företag i framkant!

http://www.redict.se