söndag, augusti 26, 2007

Partibyten vitaliserar!




I vårt mångfacetterade politiska landskap har de enskilda politikernas ställning blivit allt viktigare. En enda röst från någon ledamot kan förändra majoritetsförhållandena. Av de skälet har vi sett en politisk röra i Stockholmskommunerna Upplands-Väsby och Sundbyberg, och ett antal andra kommuner hade verkliga problem att finna fram till regeringsdugliga konstellationer efter valet 2006.
Att då röster likt Bertils Nilssons i DS 23/2007 höjs med krav på reglering av de enskilda valdas tänkande och agerande är ett tidens tecken. Enligt honom skulle partidisciplinen överordnas respekten för den personliga övertygelse som annars är ett bärande element i den liberala ideologin. Partibyten under pågående mandatperiod leda till förlorat mandat och därmed också förlorade möjligheter att arbeta för de värden man gick till val på.

Frågan om partibyten spänner över ett vidsträckt fält av överväganden. Det kan ju faktiskt vara så att partiet under mandatperioden i väsentliga frågor avviker från den kurs man tidigare hållit, och därmed rör sig bort från den värdegrund den enskilde gick till val på och är känd för att föra. Vari ligger då felet och varför skall den enskilde politikern offra sin övertygelse och sitt mandat för en politisk orientering han/hon inte längre tror på?
Det kan ju också vara så att personliga relationer i den maktkamp som dessvärre är en del av politikens mörka sida skapar relationer som inte längre går att reparera, och därmed öppnar upp för alternativa vägar vilka mycket väl kan berika det politiska systemet på sikt.

Nej, vi behöver inte en lagstiftning som låser in människors tänkande i strikt partistyrda banor. Det är den fria tanken som skapar utveckling och dynamik. Så måste det vara i alliansen när de olika partierna vädrar sina hjärtefrågor. Så måste det vara i partierna när olika ledamöter lyfter sina profilfrågor i vart fall om man företräder liberala synsätt.

Inför gärna rätten till kommunala nyval, det känns som en angelägen reform. Men den enskildes rätt att välja politisk tillhörighet tillhör våra viktigaste rättigheter. Den frågan regleras av väljarna i framtida val.
Den rättigheten skall inte maktspelet lagstifta bort.


2008.08.26
Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: