torsdag, augusti 16, 2007

Rätten till en uppfattning!




En av den liberala tankens grundfundament är och har varit rätten till en uppfattning. På den rätten vilar också den lagstiftning som skyddar yttrandefrihet och tryckfrihet, och i grunden hela vårt demokratiska system.
Där den rätten förvägras och hotas av öppet eller fördolt våld, där bryts banden med den verkliga demokratins grund. Just av det skälet är det vidrigt att ta del av rubriken ”Politikers sambo överfölls i hemmet” (DN den 16.8). Överfallet som måste graderas som grovt följer efter är att en ung sverigedemokrat i Uppsala en längre tid hotats på olika sätt. Nu har mörkermännen, tre till antalet angripit hans unga sambo (19 år) bundit och förnedrat henne i deras gemensamma hem.

Man kan ha vilken uppfattning man vill om Sverigedemokraterna och deras politik. Det legitimerar inte överfall och våld. Den typen av agerande stärker bara motsättningarna i samhället när det istället behövs broar av förståelse och samarbete.
Sverigedemokraterna må vara udda, men de har rätten till sin åsikt så länge den framförs på ett demokratiskt sätt. Där skall de också bemötas.
Det är uppenbarligen synsätt som demokratins mörkermän inte begriper.

2007.08.16
Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: