måndag, augusti 06, 2007

I bokläsandets tid



I bokläsandets tid

Sommar är bokläsandets tid. I hamn och efter en fin segling väntar en god måltid och tid att förströ sig med spel och läsande. Så också i år. Här kommer för ovanligheten skull i min blog ett par boktips.
Långt bak i ett svunnet -60tal köpte jag biljetter till en konsert på konserthuset i Stockholm. På scenen skulle uppträda en ännu ganska okänd person som kommit att intressera mig, hans namn var Cornelis Wresvijk. Tillsammans med Fred Åkerström och Ann-louise Hansson gjorde dom där en konsert som blev upptakten till en framgångssaga för den hollandsfödde Cornelis. Men det blev en saga med många törnen vilket framgår väldigt väl i den bok om artisten som Klas Gustavsson skrivit. Den är väldigt väl värd att läsa både som ett dokument av sin tid, och som den dokumentär den är avsedd att vara.
Cornelis, en hyllad artist och levnadskonstnär levde ut sina lustar lika ivrigt som han förslösade sina tillgångar. Han dog följdriktigt alltför ung, just 50 fyllda i sviterna av ett liv där droger av olika slag fått alltför stort utrymme.

På annat sätt är den bok Märta Tikkanen skrivit om sitt liv med författaren och konstnären Henrik Tikkanen ett viktigt tidsdokument. Dess titel ”TVÅ” är nog så beskrivande. Händelserna i boken är en oftast respektfull uppgörelse med efterkrigsgenerationens slitningar mellan karriär och familj. Mellan kvinnokamp och traditionella familjestrukturer. Som sådan är den mycket läsvärd för alla som vill få en inblick i de slitningar som många familjer gått igenom som ett resultat av ett samhälle där mannen inte är den självklare herren i huset längre.
Oavsett vilken uppfattning man har i den feministiska sakfrågan, så kan boken tillföra personliga perspektiv och möjligen också ge en bild och illustration till senare årtiondens skilsmässofrekvens.

2007.08.07
Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: