tisdag, augusti 28, 2007

Talande tystnad




Vid måndagens möte (27/8) i kommunfullmäktige i Örnsköldsvik kom den längsta debatten enligt lokaltidningen att handla om konkurrensutsättning av verksamheter. Där konstaterades att 94 % av all verksamhet drivs i kommunal regi medan siffran är betydligt lägre i andra jämförbara kommuner. Med andra ord borde Örnsköldsviks kommun må bra av fler privata initiativ i verksamheterna.

Men den debatten blir lätt till en skrattspegel när man samtidigt tar del av resultatet av den satsning på ett kommunägt kraftvärmeverk som samma politiker, med några få undantag tog 2004, och vars ekonomiska konsekvenser nu börjar ta konkret form. I samma fullmäktigesammanträde redovisade energibolagets VD ett beräknat kostnadsöverdrag på inte mindre än 36 %, eller i pengar räknat 290 miljoner. Till det skall tillfogas att bygget ännu knappt fått styrfart, och att råvaruförsörjningen redan kan ses som ett stort riskområde för ytterligare kostnader.

Personalen på energibolaget kan inte gärna rå för att man saknar den kompetens som krävs för att beräkna och driva ett så stort projekt som kraftvärmeverket är. En felräkning om 290 miljoner motsvarar mer än 10 % av kommunens årsbudget om pengarna skulle tas från det hållet. Nu räcker det nog med att kommunens borgensåtagande utökas och fortsätter sin klättring mot toppskiktet av borgenstyngda kommuner sett per invånare.

Beslutet att genomföra projektet togs på sin tid av i stort sett samma politiska ledning som nu är verksam och använde mötets längsta debatt till att tala om konkurrensutsättning, samtidigt som inte en enda av fullmäktiges ledamöter enligt referatet hade några frågor med anledning av den katastrofala felräkningen.

Ibland är tystnaden talande, och sila mygg och svälja kameler får en särdeles tydlig innebörd. Trovärdigheten i att kostnadsfördyringen inte skall drabba kommuninvånarna på något sätt får väl vägas mot trovärdigheten i den ursprungliga kalkylen.

2008.08.28
Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: