tisdag, maj 29, 2007

Miljöbluffen?


Att leva som man lär är inte alltid lätt. Ändå borde man åtminstone försöka. På området miljö breder nu den politiska skenheligheten ut sig allt mer. Ett väldigt tydligt exempel på det är hanterandet av miljöbilar i Örnsköldsviks kommun, en kommun som gärna framställer sig som ”miljökommun”.
I Kommunen har sedan länge en ledande bilhandlare propagerat för etanolen som det framtida drivmedlet. Att skövlingen av regnskogar och användningen av råvaran kommer i konflikt med försörjningen av folket i stora delar av världen, är naturligtvis inget man talar om.
I den kommunala miljösatsningen ingår också att man inköpt/leasat 145 dyra miljöbilar av bilhandlaren ifråga. Nu visar det sig emellertid att de bilarna tankas till 75% med bensin. Bensinen är mer lättillgänglig, den är ofta billigare om man tar hänsyn till förbrukningen, och det finns inga regler som säger att ”miljöbilarna” ska tankas med etanol.
Så miljöbilarna blir till en skenhelig potemkinkuliss, de har föga djup och mening. Därmed inte sagt att vi inte behöver få fram alternativa drivmedel. Den forskningen borde ha hög prioritet.

2007.05.29
Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: