söndag, maj 06, 2007

Någon annan?




Det var kyligt lördagen den 5 maj. Ett par plusgrader och mulet och grått väder var inte speciellt lockande för utomhusarbete. Ändå var uppslutningen väldigt bra när frivilligarbetet kallade. Det var dags att göra bryggorna klara inför sommarens båtliv. Bommarna skulle ut och gammalt skräp i hamnen, vass och annat fick bli lågornas rov.
Båthamnen är helt medlemsfinansierad. Inga avgifter finns från kommunen eller andra offentliga bidragsgivare. Och just det gör det så intressant att notera, att människor från fabriksgolv till direktör går in för arbetet med samma anonyma självklarhet. Här syns inga slipsar och kostymer, det är arbetskläder som gäller.
Och kanske är det en fingervisning också till det politiska systemet. Det människor vet att man måste göra i samarbete görs, det finns ingen annan att skylla på. Det arbete som det offentliga antas göra, det får också det offentliga det fulla ansvaret för. Det civila kapitalet i form av frivilligt samarbete, får stå tillbaka för skattekollektivets självklara syn att det skall samhället göra.
I den rågången ryms mycket av politikens kärna, och var man söker sina röster.

2007.05.06
Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: