tisdag, maj 22, 2007

Katastrofer säljer

Undergångstankar brukar traditionellt vara förbehållna religiösa fanatiker. Idag är det miljönissar av båda könen som är dess överstepräster. Från olika håll och miljöer kommer de via media in i våra liv, i våra vardagsrum och kanske i våra drömmar. Att allt som sägs och görs inte hänger ihop spelar kanske mindre roll, det går ju att tjäna pengar på karusellen.

För ingen skall väl tro att Al Gore gör sina turne´er jorden runt utan ersättning. Och hans chateau med åtta badrum tyder knappast på energisparande. Eller för att ta ett närliggande exempel, vår västernorrländske landshövding som predikar miljöbilar, föredrar en pansarglasprydd Stor Volvo med en bensinslukande V-8 som motor för egen del. Så vad är allt talet om miljön, vid sidan om den kommersiella cirkusens nya guldkalv?

Kjell Aleklett heter en uppsaliensk professor och forskare som under ett antal år följt energifrågor relaterade till fossila bränslen. Det är ju de fossila bränslena som är de stora bovarna i växthusgasdebatten. Aleklett hävdar tillsammans med forskarkollegor att det finns en stor diskrepans mellan de framtidsbilder som förs fram av de som tror på den globala uppvärmningen, och den tillgång av fossila bränslen som finns.
När katastrofmakarna räknar fram sina ödesmättade prognoser, väljer man att utgå från att förbrukningen av fossila bränslen kommer att fortsätta att stiga. Men om det nu är så att vi håller på att passera ”Peak oil”, och lite längre fram också ”Peak Coal”, då innebär ju det att de fossila bränslenas påverkan på miljön kommer att avta. Därmed avvärjs rimligen en del av det hot som är relaterat till växthusgaser.
I en framtid kommer nya drivmedel att komma fram. Vätgasen är kanske det mest intressanta om man nu lyckas bemästra säkerhetsfrågorna i hanteringen. Den utvecklingen kommer att bli intensivare allt eftersom oljans makt minskar. Etanolen som så många tror på, döms allt oftare ut av främst två skäl. Dels för att framställningen av etanolen är kostsammare än dess energivärde vid nuvarande prisnivåer. Dels eftersom framställningen av etanol tar maten ur munnen på fattigt folk i många länder.
Men under tiden som debatten går hög, och vården av miljön blivit politikens nyaste religion fungerar den utmärkt också för kommersen. Katastrofer säljer.

2007.05.23
Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: