fredag, januari 08, 2021

Exit Donald Trump

 Det är vackert på landets västra kust. Äntligen har lite snö fallit, temperaturen har fallit några grader under 0. Snön lyser upp landskapet, och i backarna kan barnen åka pulka till stor glädje av skratten att döma. Må vintern få stanna en tid nu, den är så fin och efterlängtad av många.

Men nu till det som i nyhetshänseende dominerar en hel värld, de Trumptrognas stormning av Capitolium den 6.1. En stormning som kom till stånd efter ett 70 minuter långt tal av president Trump, där han uppmanande till just detta. En stormning som när detta skrivs kostat 5 människor livet.

De som följt bloggen över tid, inte minst de många läsarna i USA, vet att undertecknad med kritisk blick har följt Trump alltsedan valrörelsen 2016. Att en i politiken helt oskolad person lyfts upp av ett Parti som skedde med Trump, borde inte vara möjligt men har sin grund i den rasism som vaknade till liv av Barack Obamas framgångar och popularitet som president.

Där och då skapades den rörelse, Teaparty rörelsen vars främsta mål var att motarbeta Obama. Rörelsen fick sitt politiska stöd i republikanerna, och den vägen nominerades Trump in som kandidat till presidentposten. De politiker som lyfte upp honom skulle mycket snart få finna sig i rollen som knähundar. Trump satte dagordningen från första dagen i tjänst via Twitter till alla att ta del av, och politikerna fick finna sig i den dagordningen.

Bloggen ger inte utrymme för allt som kunde skrivas om de gångna åren. Att Trump har liknats vid ledare från Europas 30-tal är inte konstigt. Han är en utpräglad agitator som driver sin linje så långt det bara går. Beslutet att vägra erkänna ett nederlag i valet mot Biden/Harris var taget långt innan själva valet. Han har sedan med en agitators hela kraft, förstärkt av de mediala plattformarna som står till hans förfogande drivit den tesen konsekvent. Inför omröstningen i parlamentet den 6.1, hade han också organiserat en militant mobb på några 1000-tal personer som kom till Washington, och på hans direkta direktiv stormade Capitolium.

USA idag plågas av en identitetskris man inte sett sedan Vietnamkrigets dagar. En klok kongress skulle lyfta bort Trump omedelbart med hjälp av paragraf 25 i konstitutionen.

 Ansvaret ligger tungt på den republikanska sidan, frågan är väckt när detta skrivs.

2021.01.08

Jarl S

 

Inga kommentarer: