fredag, januari 29, 2021

Andarnas Hus

 Fullmånen lyser upp gryningsmörkret tidig morgon. Det är en vacker morgon på landets västra kust, men med -12 grader också aningen kyligt. Dagen skall bjuda på sol vilket bådar gott för alla de som gillar fina vinterdagar. Under dagen skall också världseliten i konsten att åka längdskidor fort mötas i ädel kamp. Också något att följa med positiv förväntan.

Under den senaste tidens kamp om herraväldet i det stora landet i väster, har boken Andarnas Hus fått vara ett mycket intressant sällskap för undertecknad. Boken som är en bästsäljare, var också debuten för Isabel Allende. Hon har i den skapat ett mästerverk som är både en generationsberättelse, och en beskrivning av Chiles tid fram till, och under den militärkupp som krossade landets demokratiska system.

De konservativa krafter som med hjälp av CIA intrigerade för att stjälpa den 1970 demokratiskt valda regeringen under Salvador Allende bidrog till den militärkupp som blev resultatet. Under 17 år skulle landet vara en militärdiktatur där inga partier eller organisationer som inte godkänts av militären, fick förekomma. (Wikipedia)

10.000 tals människor torterades, försvann och dödades under de åren, ännu många fler flydde landet för att undgå dödspatrullerna. Det finns all anledning att lära av historien också i vår tid.

Paret Biden/Harris har vunnit valet i USA och är installerade i Vita Huset, men den tryggheten är och kommer att vara hotad om inte också det republikanska partiet väljer demokratins och försoningens väg i politiken. Därför är det ett starkt varningstecken, att företrädare för republikanerna är på väg att knyta Trump till sig som ”rådgivare”. En sådan utveckling innebär att de radikala krafterna med bas i ”tea-party” rörelsen stärker sin makt över partiet och dess politik. Polariseringen kommer då att fortsätta och förstärkas, och risken för interna konflikter liknande upptakten i Chiles 1970-tal bli resultatet.

Kampen om USA-s själ och framtid är för tillfället vunnen, men demokratin måste försvaras varje dag och i vart beslut som tas. Med den medvetenheten borde också det republikanska partiet agera om man visar klokskap. För när despoten väl har tagit makten, kommer inget motstånd att accepteras.

Det borde inte minst verkligheten i länder som i vår tid lever med diktaturer tydliggöra.

2021.01.29

Jarl S

Inga kommentarer: