måndag, januari 18, 2021

Maffiabossens signum

 Vinterkylan har under några dagar hållit ett hårt grepp över vårt land liksom Europa i stort. Då prövas också de prioriteringar man under många år gjort i de politiska systemen, nämligen att stänga väl fungerande kärnkraft, till förmån för otillförlitlig vindkraft. Resultatet har blivit återkommande problem med strömförsörjningen. Att miljöskadlig fossildriven kraft måste användas istället för den utsläppsfria kärnkraften, och kraftiga fördyringar för konsumenterna. Svenska Kraftnät har i flera år varnat för följderna av utvecklingen, och expertis på området likaså. När skall en tillnyktring på det här området komma?

När detta skrivs återstår 2 dagar till det nya ledarskapets installation i USA. Huvudstaden har efter attentatet mot Kapitolium, förvandlats till ett militärt skyddsområde. En belägrad stad på ett sätt som aldrig förut behövts vid ett presidentskifte.

Och den avgående presidenten Trump, markerar sitt motstånd med att inte närvara vid installationen. Han roar sig istället med att benåda så många fångar som han rimligen hinner under återstående dagar. Så manifesterar Trump hur han köper sin väljarbas bland kriminella och hårt belastade personer. Maffiabossens signum manifesterat.

I skuggan av allt detta väljer den av det ryska ledarskapet förgiftade Navalnyj att återvända till Ryssland efter att ha räddats till livet av den tyska sjukvården. Han vill visa sina 2 miljoner ryska följare på sociala medier, att han inte är rädd för att återvända. De 1000-tals sympatisörer som åkt ut till flygplatsen för att möta honom, gjorde det förgäves. Planet fick order att landa på en militär flygplats, Navalnyj kördes till en cell någonstans där han kommer att få sitta tills man bestämt sig för vilket prefabricerat straff han skall få för sin uppstudsighet. Så agerar den ryska diktaturen mot sina utmanare.

Nu reagerar med rätta ledarskapet i demokratiska länder, men till vilken nytta. Putinregimen har precis det grepp över sitt land som Trump eftersträvade i USA, men misslyckades med att få.

2021.01.18

Jarl S

 

Inga kommentarer: