onsdag, januari 13, 2021

Händelserikt

 Händelserika dagar dessa år 2021 års första dagar. Till den positiva sidan hör onekligen de tävlingar i vita spår som kallas Tour de SKI, och i år samlade en rekordpublik vid TV-s sändningar. Åtta tävlingsdagar i olika discipliner och på olika platser, som på det sättet kröner en vinnare. För första gången i turneringens historia så blev vinnaren inte en europé. På damernas sida vann en av glädjetårar rörd Jessica Diggins från USA. Hon är en värdig vinnare efter jämna och fina lopp under turneringen. För svensk del kunde vi som vanligt särskilt glädja oss åt damernas framgångar. Lynn Svahns 3 segrar, och Ebba Anderssons seger i avslutningsloppet, och tredjeplats totalt var fina bedrifter.

Men parallellt med det pågår dramat som följs av en hel värld, nämligen slutstriden om den amerikanska demokratin. Donald Trump uppmanade till stormningen av parlamentet. Hans militanta medlöpare återfinns på många platser och i stora antal. FBI varnar för återkommande angrepp på institutioner, och  politiker känner sig hotade av mobben.

I det läget väcks frågan om riksrätt än en gång. Den kommer troligen att blockeras av tillräckligt många republikaner för att stoppas. Och Trumps försök att elda på sina styrkor begränsas nu genom den blockering av hans konton på sociala medier som genomförs.

Frågan om det hjälper återstår att se, framtiden ser allt annat än ljus ut, Trump har verkligen lyckats att splittra det amerikanska folket, till glädje för diktatorer i länder som Kina och Ryssland, som nu följer skeendet med troligen stor tillfredsställelse.

En viktig positionering i det här spelet är de ekonomiska makthavarnas i USA agerande. När en stor del av de som med sponsorpengar stött republikanerna, nu stoppar sina utbetalningar både till partiet och de enskilda ledamöterna, svider det mer än officiella bannor.

"Follow the money" är ett känt begrepp som nu kommer att tillämpas mot partiet. Kommer det att påverka utvecklingen?

Wait and see.

2021.01.13

Jarl S

Inga kommentarer: