fredag, januari 22, 2021

Januaridagar 2021



 Januaridagar det nya året 2021. Regnet dryper ymnigt över regnkusten i väster. Ljusen från gatljus och bilar lyser upp en annars mörk och våt natur. Annat är det uppe i  landets norra delar. Där drar snöstormarna fram och lamslår till stora delar framkomligheten. Men när den delen är avklarad, visar sig naturen i sin nya vita skrud. Så vacker och inbjudande. Under veckor och månader kommer man att kunna njuta vinterns fina dagar. Sol och snöblänk, glida fram i fina mjuka spår, tyst och stilla.

Och i den stora världen har man hälsat den nya ledningen i USA varmt välkommen. Nu ser man framför sig ett USA som återgår till sin gamla och traditionella roll som ett ledande land i den demokratiska delen av världen. Och den nya presidentens första stora uppgift blev att med hjälp av presidentorder återgå till den ordning som rådde under Obama-åren. USA tar därmed åter den självklara roll man under årtionden burit i den demokratiska delen av världen.

Utmaningarna är tveklöst stora i ett USA som nu på ett år förlorat lika många människor genom Cowid-19 virusets härjningar, som man gjorde i stupade under WW2.

Och i vårt eget land noterar vi när detta skrivs 11.000 döda. Ett tal som egentligen är väsentligt högre, eftersom inledningsvis inte dödsfall utanför sjukhusen undersöktes och räknades. Ställt mot dödsfallen i våra grannländer är det en förfärande hög siffra, och ansvariga myndigheter och personer söker överträffa varandra i konsten att kasta ansvaret på någon annan. Sällan har anekdoten om denne ”annan”, i verkligheten demonstrerats tydligare än i vårt land nu.

När detta skrivs samlas vårt lands liberala parti till krismöte med anledning av det usla opinionssiffrorna och en strid om vilken väg man skall gå för att förändra det. Återigen måste tyvärr noteras att samtidigt som vårt land i stort präglas av liberala synsätt mer än kanske någonsin, det Liberala partiets egen inbyggda ambivalens är på väg att radera ut partiet som politisk kraft.

Nog är det sorgligt, men ändå kanske viktigare att ideologin lever, än dess förmenta bärare.

2021.01.22

Jarl S

Inga kommentarer: