söndag, oktober 18, 2020

Mönstret går igen

 Strålande morgon denna oktoberdag. Himlen lyser blå i den uppstigande solens sken, och vinden vilar över ett stilla hav. Morgonen är krispigt nära 0-punkten, så som det bör vara i oktober. Även hösten har fina dagar.

I tidens nyhetsflöde accentueras än en gäng faran i att blanda sinsemellan etniska motsättningar som inte låter sig förändras. När en fransk lärare för en lektion i yttrandefrihet mördas och halshuggs, väcker det starka känslor hos den stora majoritet som värnar om just det fria samhällets rätt till de friheterna. I många länder, inklusive vårt eget har nu problematikerna runt de etniska motsättningar som följer av radikaliseringen, skapat problem som blir allt svårare att hantera. Radikalisering kan ske på olika sätt, gemensamt för dem är att de ökar motsättningarna istället för att minska dem. Så också i vårt eget land.

Corona-epidemin fortsätter att plåga världen. Just nu klassas den som den 5-e största dödsorsaken, siffran en miljon döda har passerats enligt WHO. I vårt land är vi än så länge lyckligt lottade, i den meningen att en 2-a våg ännu inte är ett faktum. Sämre är det i många andra länder, inte minst i USA.



Där hårdnar nu kampen om presidentposten, den sittande presidenten Donald Trump använder alla invektiv och lögner han kan finna för att smutskasta demokraterna i allmänhet och Joe Biden i synnerhet. Den personkult han söker att skapa kring sin egen person är lik den som hans tyska motsvarighet med bokstaven H i namnet drev för snart 100 år sedan. Den utvecklingen blev en tragedi för en hel värld, och Trumps ambitioner är inte blygsammare. Hans behov att lyfta sitt ego över allt och alla är sjukligt, vilket mängder av psykiatriker lyft fram.

Må det amerikanska folket visa sig starkare i sin demokratiska tro, än det tyska folket gjorde den gången.

2020.10.18

Jarl S

Inga kommentarer: