onsdag, oktober 14, 2020

Oktobermorgon 2020

 Vacker höstmorgon denna oktoberdag. Månen har sällskap med ”morgonstjärnan”, egentligen planeten Venus. De lyser upp i gryningsljuset över hustaken. Innan dagen är slut skall en 16-åring firas. Det blir säkert ett varmt och fint möte i goda vänners och anhörigas sällskap. Men nu till några politiska reflektioner.

Söndagens debatt mellan de olika partiledarna i vårt land har kommenterats, inte minst i sociala media. Det är nog inte många som blev imponerade av dessa personers klarsyn och debatten i stort. Ett antal stora frågor fanns med på agendan och avhandlades utan egentliga svar.

I frågan om den i Sverige så grundmurade arbetsrätten krigade Vänsterns representant för dess bevarande, men när han trängdes så sköts den argumentationen i sank, han vek ner sig. Urholkningen av arbetsrätten kommer troligen att fortsätta och förstärkas med socialdemokraternas aktiva medverkan. Att de fackliga organisationerna värnar om medlemmarnas trygghet och den svenska modellen, kommer troligen inte att respekteras. Resultatet på sikt blir ökade klyftor och otrygghet för det stora flertalet i arbetslivet.

Gängkriminaliteten är vår tids gissel, något som ständigt växer trots den politiska ledningens försäkringar att den skall stoppas. Nu börjar också den stora massan att tröttna på regeringens brist på handlingskraft. Opinionsmätningarna tyder på att ett regimskifte kommer att ske i nästa val. Och grannlandet Danmarks sätt att angripa problematiken, framstår som ett exempel som vårt land borde följa.

Ett område som borde diskuterats, men bara berördes marginellt är energiförsörjningen i vårt land. Den massiva utbyggnaden av vindkraft i landet, driven av subventioner och utländskt kapital har länge utgjort ett växande hot mot naturvärden, livsbetingelser för människor och djur. Svenska Kraftnät som ansvarar för distributionen av El i landet har länge varnat för följderna av vindkraftutbyggnaden. Nu ansluter sig också de stora energiföretagen Vattenfall och Fortum till den kritiken.

Nog är det en gåta svår att förklara, att Sverige som i årtionden haft en elförsörjning som varit helt koldioxidfri, nu raskt bygger upp ett system som slår sönder den bilden. Vindkraften är inte koldioxidfri, den kräver enorma resurser i tillverkningsledet i form av stål och betong, vägdragningar genom väglöst land, och utgör ett direkt hot mot den biologiska mångfalden i mycket stora områden.

Att Svenska Naturskyddsföreningen låtit sig köpas av judas-pengar är också i grunden en tragedi för det arbete de borde ägnat sig åt.

2020.10.14

Jarl S

 

Inga kommentarer: