lördag, oktober 24, 2020

Så dör demokratier

 Luften är varm och fuktig denna sena oktobermorgon på landets västra kust. Nattens regn har lämnat pölar på gatan, men känns uppfriskande att andas. Endast ett fåtal ”hundmänniskor” är ute och rastar sina hundar. Lördag- och söndagsmorgnar uteblir ruschen till bussarna och arbetsplatserna. Vilodagarna behövs säkert.

Om 10 dagar går världens viktigaste demokrati till val, den i USA. För egen del, och som USA-vän sedan unga år, gläder jag mig åt att så många i USA läser bloggen numera. Det har naturligtvis sin förklaring i dels dess återkommande fokus på utvecklingen i USA, men också på de översättningsmotorer som numera på ett hyggligt sätt kan göra direkta översättningar till andra språk.

För två dygn sedan hölls den senaste och sista debatten mellan de två kandidaterna för presidentposten, Trump och Biden. Inför valet om 10 dagar har många böcker skrivits och debatterats. En bok som alla borde ta del av är den avbildade boken, skriven av professorerna på Harvard Steven Levitsky och Daniel Ziblatt. Båda med stor erfarenhet som forskare på området demokratiers sammanbrott i länder som Venezuela, Ungern och Turkiet.

På frågan om demokratin i USA är hotad, blir deras svar ja. Med utgångspunkt i flera decenniers forskning och med en lång rad historiska och globala exempel från 30-talets Europa till dagens utveckling klarlägger de hur demokratier dör, och hur de kan räddas. Att valet i USA om 10 dagar också kan ses som ett ödesval för den amerikanska demokratin är också deras uppfattning.

Med de osäkerheter som ryms i opinionsmätningarna, liksom de hinder som är inbyggda i det amerikanska valsystemet, är det svårt att i dagsläget avgöra hur utfallet kommer att bli. Erfarenheten från andra länder visar att får sönderfallet fortsätta, så befäster det sina positioner. Att det republikanska partiet så helt har underkastat sig Trump är ett tydligt tecken på det sönderfall av den amerikanska demokratin författarna varnar för.

2020.10.24

Jarl S

Inga kommentarer: