måndag, maj 18, 2020

Underkänt



Äntligen en morgon igen med sol och värme, efter dagar med kyla och kuling vindar denna hittills kalla maj månad. Vi behöver sannerligen den värme solen skänker, som motpol till den omvärld vi lever i för övrigt.

Nu toppar av rapportering via media vårt land, listan över avlidna i Covid-19 sett som antal döda i relation till befolkningsmängden. En föga smickrande första plats, orsakad av försummelser i det ledarskap politiskt och via institutionerna som orsakat de siffrorna.

Ett rimligt antagande vore då att politikens olika läger borde föra en intensiv debatt i frågan, men istället tiger den still. Statsministern får hålla sina domedagspredikningar från talarstolen, tillika med Folkhälsomyndighetens företrädare. Budskapen sväljs och regeringspartiet får ökade förtroendesiffror.

Nu får en allmänhet som vill förstå och ifrågasätta, vända sig till de media som nu gradvis ifrågasätter utvecklingen. De ”hjältar” i omsorgen och vården som vittnar om att man inte får bära skyddsutrustning med argument som att det skrämmer de boende. De som tvingas meddela sig i anonymitet av rädsla för sin arbetsledning, och med bävan går till sina jobb av rädsla för både sin egen, sin familjs och de boendes hälsa.

När ca hälften av alla döda (troligen fler eftersom mörkertalet är stort) kommer från boenden isolerade från besök av anhöriga, återstår att konstatera att smittan sprids via personalen och de rutiner man valt att följa.

Rutiner som bygger på motstånd mot testningar, bristande tillämpning av skyddsrutiner och en slapphet i kontroll och omsorg som borde vara brottslig. Att anhöriga polisanmält förfarandet är inte underligt. Underlåtenhet som dödat och dödar så många måste väcka fler frågor än de som styrs av hårt vinklade presskonferenser.

Facit när detta är över, kommer att skrivas och göras i jämförelser med andra länder, inte minst i vårt närområde. Det är mot den här bakgrunden som inte våra grannländer Norge och Danmark vill öppna sina gränser för oss.

Och vem kan klandra det kloka besluten.

2020.05.18
Jarl S

Inga kommentarer: