onsdag, maj 13, 2020

Att handla rätt!!


En strålande sol lyser över staden denna morgon. Men temperaturen visar +2, och frosten på trä däcket tidig morgon visar att nattfrosten har hälsat på. En ny dag har vaknat, må den bli bra för oss alla.


Annars präglas våra dagar och tankar så mycket av den farsot som i form av ett osynligt virus styr och ställer i våra liv. Hur det skall hanteras, och borde hanterats, blir nu en allt tydligare konfliktfråga. Är det rimligt och riktigt att de som är mest drabbade förnekas sjukvård vilket är fallet i vårt land? Geriatrikern och experten på äldres hälsa Dr Yngve Gustavsson markerar nu tydligt sin uppfattning. De myndighetspersoner som meddelar sina anställda inom vård, omsorg och hälsa att svårt sjuka inte skall skickas till sjukhusen, gör sig skyldiga till diskriminering enligt gällande lagstiftning, Och lämnar de drabbade att dö i situationer där de kunde överlevt med rimlig och anpassad sjukvård.

Välfärden i vårt land inkluderande också sjukvård och beredskap, har de senaste decennierna gradvis monterats ner. Lagerhållning av skyddsmaterial och mediciner har ersatts av ”just-in-time” lösningar, vilka inte fungerar i ett krisscenario. Medvetenheten om detta är stor, men ingen vill erkänna sitt ansvar för utvecklingen.

Ändå är det i slutänden den politiska ledningen som är ansvarig, Det är där nivån på olika skeenden sätts och skall sättas, de politiker som väljer att gömma sig bakom tjänstemän, borde inte ges något förtroende. Det gäller i hög grad vår nuvarande politiska ledning.

Människor har rätt att kräva även obekväma svar av ledarskapet, så sker inte idag. Helt i linje med svensk tradition, sägs nu att en kommission skall tillsättas när väl pandemin är över. När och om det kommer att ske, blir dess direktiv med stor säkerhet präglad av att ingen görs ansvarig för de 1000-tals offer som skördas.

Och när det gäller äldre, mycket ofta utan att de får den vård de förtjänar efter ett långt liv som skattebetalare och aktiva medborgare i vårt land. Tystnaden från de äldres organisationer är beklämmnande och sorglig.
2020.05.13
Jarl S

Inga kommentarer: