torsdag, maj 28, 2020

Kina i fokus




Färden går till ön i yttersta havsbandet. Den ligger långt nog för att inte vara känd för alla. Dess lilla men fina hamn är fortfarande klassad som naturhamn, och det är också vad den är. Under generationer tillbaka har ön varit fyrplats och lotsplats. Då byggdes fyrbyn för fyrpersonalen, och de byggnader som hyste lotsarna. Nu vårdas de byggnaderna på ett utmärkt sätt av sina sommarboende ägare. Luften doftar av sommarblommor, och fåglarna är mitt i sina häckningsbestyr så här i slutet av maj. Naturen lever som mest denna årets finaste period, den mellan påsk och midsommar.

Nu till den värld som brottas med och plågas så hårt av mänskliga tillkortakommanden. Den farsot som växte fram i Kina, och drar fram över världen har nu skördat 350.000 döda, mörkertalet oräknat. USA är när detta skrivs epicentrum för detta, med tillsammans över100.000 avlidna.

I skuggan av allt det för med sig arbetar politiken vidare, någon skall hållas ansvarig, och pekpinnen riktas åt många och olika håll. Kina gör sitt bästa för att slippa den rollen och konflikten med USA accelererar. Den törnrosasömn som världen unnade sig efter kalla krigets sammanbrott på 90-talet är över. Konfliktnivån mellan stormakterna växer nu med nytt ledarskap.

Kinas hot att helt kväva Hongkongs och Taiwans självständighet kommer om de hoten fullföljs att skapa ett helt nytt politiskt landskap. Den annekteringspolitiken kan väl jämföras med Hitlers dito i ingressen till WW2. Här måste nu den demokratiska delen av världen visa solidaritet med de två utsatta länderna.

Den kinesiska ockupationspolitiken har också en kommersiell sida, vilken också lyfts fram i den här bloggen tidigare. Kina köper in sig i vitala delar av olika länder på ett sätt dom själva aldrig skulle tillåta i sitt eget land. I Kina tillåts inga utländska företag av betydelse, utan att de har en kinesisk ”sleeping partner” med minst 51% av ägandet. Alla företag har absolut skyldighet att rapportera till de kinesiska säkerhetstjänsterna i olika avseenden. På det sättet tillgodogör man sig allt de kunnande de företag som etablerar sig i Kina för med sig. Den vägen skaffar man sig kunskaper man kan använda för att bygga konkurrerande företag. Tydligast har den strategin fungerat på det modernaste av områden, internet, mobiltelefoni och 5g.

Och länder som Sverige och många fler knyts allt hårdare till den kinesiska sfären genom ägandet i för länderna betydande verksamheter, i vårt fall Volvo Cars och Volvo AB. Landets två största företag ägs helt, respektive i väsentlig del av Kina.

Bloggen för dagen får sluta där, kampen om vår planets resurser och styrning hårdnar under trycket av politiken, och dess tillkortakommanden.

Och flykten, om än kort, ut till den avlägsna ön, känns skön och befogad.
2020.05.28
Jarl S

Inga kommentarer: