onsdag, september 04, 2019

Money is King

Skön septembermorgon innan dagens väntade regn. Hösten har sina fina värden också den, Havet är varmt och värmer kustens luft, och det är härligt att vistas i naturen på olika sätt.

Samtidigt vaknar politikens alla led efter sommarens vila. I England prövas nu demokratin på största allvar i Brexit-frågan. Den största politiska krisen i landet i modern tid. Noterbart då att inga poliser sprutar vatten eller tårgas över demonstranter. De står troget med sina plakat, men våldet finns inte där. Kontrasten mot utvecklingen i Hongkong är slående.

Boris Johnson som skulle fixa Brexit-problemet så lätt, har när detta skrivs stoppats av sina egna partikamrater. 21 av dem röstade med oppositionen i frågan, och han ser nu ut att stoppas, man vill inte ha ett Brexit utan avtal. Nog finns det i allt detta ett intresse av att se hur demokratin kan fungera väl också i svåra frågor.

I USA dämpas valhetsen temporärt av orkanen Dorians härjningar, också det en påminnelse om att vi har all anledning att ta klimatfrågorna på allvar. Uppeldandet av Amazonas regnskogar har mött stor internationell kritik, och hot om stopp i handeln med ansvariga länder, främst Brasilien. Det hotet kan möjligen få en dämpande effekt på skövlingen.

Och i vårt eget land har ännu en gång vår kluvna inställning till vapenexport lyfts fram i ljuset av TV4-s utmärkta reportage. Svensk vapenexport går till de små länderna, emiraten på den arabiska halvön. Länder som inte behöver dem själva, därifrån går de vidare till krigförande länder belagda med FN-beslutade embargon som Eritrea, Somalia och Saudi Arabien. Och den svenska regeringen blundar och skyller på en myndighet som också den använder skygglappar för att slippa se och agera på verkligheten.

Money is King brukar begreppet vara mellan skål och vägg på de mässor där den här typen av produkter visas och säljs. Det gäller bara att finna genvägar som förhoppningsvis inte avslöjas.

2019.09.04

Jarl S

Inga kommentarer: