måndag, september 16, 2019

Återseende


Färden går genom det småländska skogarna. Ett vackert men också bitvis kargt landskap. Målet är slottet som byggdes av Greve Fredrik Bonde,för drygt 100 år sedan till den unga hustrun Anna Koskull som en bröllopsgåva. Slottet där 14 vänner från förr snart skall mötas för sin årliga sammankomst. Vänner från ett svunnet 60-tal, när vägarna möttes under militära fomer.

Det blir varma hälsningar, en lång middag över 4 rätter, guidade av kunnig personal och gott vin. När kväll blir till midnatt bryts taffeln för att återses igen till en lång frukost innan återresan till respektive hemort i Sverige och Tyskland. Timmar av minnen från då och nu, och livserfarenheter från de tidiga 20-åren till de grå hårens period. Av 13 då inryckande kamrater hedrades nu 5 med  skålen för “absent friends”.

Livet går vidare i alla sina faser, och i den stora världen har nu Saudiarabiens oljeindustri bombats med hjälp av drönare. Den teknik som USA skapat, har nu fått verklig militär betydelse. Saudiernas trovärdighet borde i det sammanhanget noga övervägas innan motåtgärder sätts igång. Det var Saudiska piloter som satt i planen som flög in i skyskraporna 9/11. Det var saudisk personal som mördade och styckade en regimkritiker på den saudiska beskickningen i Turkiet. En gammal och allmänt använd teknik är att arrangera ett anfall på egen mark, som ursäkt för att skapa krig. Så gjorde nazisterna innan kriget mot Polen 1939. Så gjorde Putin som ursäkt för att återuppta kriget mot Tjetjenien.

Jemeniterna har inte tillgång till avancerade drönare och den teknologi som erfordras för att styra dem. Iran är bojkottat och knappast i stånd att göra en sådan operation. Saudierna är pressade av kriget i Jemen, och behöver styra bort det egna ansvaret för utvecklingen i området. Att göra sig själva till offer är i det sammanhanget en given lösning.

Återstår att se om USA väljer att svälja det betet och i sin tur ge sig på Iran. I så fall kommer världen att bli bra mycket osäkrare, och Afghanistankriget en liten fråga jämförelsevis. Hoppet får i det sammanhanget gå till en kunnig och klok säkerhetstjänst i USA. Trump är en despot, och måste tyglas om världen inte skall dras in i ytterligare galenskaper.

2019.09.16

Jarl S

Inga kommentarer: