fredag, september 20, 2019

Höstmörkrets tid


Höstmörkrets tid är här. Tid för kräftor och surströmming i glada vänners lag. Tid för tankar om båtupptagning för de som har det intresset. Och tid för skörden av frukt och bär, om det inte redan är gjort.

I den stora världen är oron stor nu över vad som skall hända i mellanöstern. Blir det ett verkligt krig mellan Iran och Saudiarabien, backat av USA? Ett krig som skulle slå hårt mot drivmedelsförsörjningen i världen i stort. Börserna svajar som en följd av den oron, och drivmedelspriserna likaså.


bombat raffinaderi Saudi

I skuggan av den utvecklingen grips nu mängder av personer i Ryssland, efter det för diktaturen misslyckade lokalvalen. Trots att man från Putin-partiet “Enade Ryssland” utestängt ett stort antal kandidater inför valet, misslyckades partiet och “oberoende “ kandidater valdes hellre än det ledande partiets. Den förnedringen medför nu att jakten på förmodade anstiftan av “upproret” fängslas och  döms till årslånga straff via summariska rättegångar.

Och i Turkiet söker nu också Erdogan skälen till det för hans parti misslyckade lokalvalet i Istanbul. Den stora västorienterade staden har tröttnat på Erdogans styre, och trots omval röstat fram en kandidat i borgmästarvalet med andra synsätt än Erdogans. 
De syriska flyktingarna i landet används nu som gisslan i den politiska kampen. Å ena sidan skall de tvingas återvända till sitt sönderbombade land, Å andra sidan kan de få stanna i Turkiet, givet att kostnaderna bärs av EU.

Det ser ut att bli en intressant höst, men kanske inte i en positiv bemärkelse.

2019.09.20

Jarl S

Inga kommentarer: