onsdag, september 25, 2019

Lika barn...

Det är en mulen morgon när vi lossar förtöjningarna och svänger ut på havet. Väl ute från land läggs dörjen med sina krokar ut, och båtens hastighet minskas till minsta möjliga. Återstår att vänta på tyngden i linan, som tyder på fisk. Väntan blir inte lång, ca 15 minuter. Motorn ställs på tomgång och linan tas in, mycket riktigt, det glänser silver i vattnet när en fin makrill landas i tråget. En god middag kräver två fiskar, och dörjen läggs ut igen. Det dröjer inte mer än 10 minuter så är tyngden där igen, båtfarten stoppas och ännu en fin makrill landas i tråget. Dags att avsluta fisket, middagen är säkrad. Livskvalite har många uttryck, ovanstående får representera ett sådant.

Och ute i den stora världen böljar politikens vågor mer än vanligt. När högsta domstolen i England ogiltigförklarat stängningen av parlamentet, blir det också till en örfil till den nyvalde premiärministern Boris Johnson. Mannen som tror sig om att kunna frälsa sitt land från EU, ett synsätt som inte delas av hans eget parti och parlament. Men stöd kommer från andra sidan atlanten, från Donald Trump. "Lika barn leka bäst" heter det i ordspråkens värld, och här finns ett givet radarpar om de får fortsätta sitt samarbete.

För i samma stund väcks nu slutligen den misstroendeförklaring mot Trump, som diskuterats alltsedan valet 2016. Anledning nu är att Trump använt sin makt och nationens pengar till att försöka smutskasta sin politiske motståndare Joe Biden, via anklagelser om korruption i Ukraina. När inte det lyckats, stoppade Trump anslag motsvarande ca 3 miljarder Sek, som landet beviljats för vapenköp i sin kamp för självständighet och oberoende från Ryssland.

Äntligen har man kanske fått en angreppspunkt som fäller Trump, USA-s roll i internationell politik har smutsats hårt under Trumps ledarskap. Och av devisen “Make America Great Again”, har blivit dess motsats, ett svagare och djupt splittrat land.

Både USA och England behöver bättre ledarskap än de man nu styrs av.

1019.09.25

Jarl S

Inga kommentarer: