onsdag, juni 26, 2019

Junidagar 2019



 Sommar när den är som bäst, så kanske man kan beskriva den tid på året vi nu är inne i. Och visst är det skönt med lagom värme, lite 20+ kanske. Gärna lite skyat så man slipper den vassa solen. Att sedan kunna gå ut på havet, plocka ett par fina makrillar till dagens middag. Ankra i lä av någon klippö, och där iklädd endast naturens egna kläder dyka i havet, för att sedan soltorka medan man följer fågellivet med dess ungar. Livskvalite på sitt sätt.

Och samtidigt pågår det stora livet där ute. Liberalerna har fått sin ledare redan ett par dar innan det stora landsmötet. För första gången en person, Nyamko Sabuni, som har egen invandrarbakgrund. Hon välkomnas av medlemmarna, men knappast av delar av det etablissemang som tidigare styrt partiet. Liberalismen med sina frihetsbegrepp låter sig tolkas på olika sätt kan man tänka sig. Nu skall ju inte bara ledaren väljas, också en ny partistyrelse skall väljas. Och där kommer också omstöpningar att ske. Vilka vägar det nya ledarskapet sedan tar för att lyfta partiet blir intressant att se. Partiet har så mycket att ta igen, efter Björklunds misslyckade 12 år i politiken.

Och i den stora världen försöker nu Trump mästra Iran, likt han gjorde med Nordkorea. Först hota med krig och vedergällning, och sedan erbjuda förhandlingar. Det Iranska svaret kom klart och tydligt. Vita huset styrs av mentalt störda personer, vilka Iran inte har någon avsikt att förhandla med? Det är säkert många fler än Iran som gjort liknande bedömningar, men valt att inte framföra dem. Att Iran sköt ner en obemannad drönare över eget territorium är inget brott. Hur hade USA reagerat om Iran provocerat på motsvarande sätt?

USA har valt att liera sig med en av tidernas värsta mördarregimer, den saudiska. 
En regim som på det sättet inte är bättre än den iranska. Trump som i valrörelsen 2016 skulle avveckla krigandet, driver nu hoten om krig och vedergällning som en del av sin politiska linje.

USA har förlorat mycket av sitt anseende under de gångna åren, hur länge skall det få fortsätta?

2019.06.26

Jarl S

Inga kommentarer: