måndag, juni 17, 2019

Skolavslutning och ledarval


Den står där, stolt och reslig trots sina mer än 100 år. Och alla de åren har hon tjänat kunskapen och bildningen av våra unga. Skolan på berget är ett monument som visar på det värde man då, för mer än 100 år sedan såg i skolan och dess uppgift. Nog är det en krass jämförelse med vår tid, när skolorna alltmer får husera med sin verksamhet i hastigt uppförda och prefabricerade baracker.

Barnen, lärare och ledare är fint uppklädda som det anstår en skolavslutning, och alla  åldersklasser skall framföra sina program av sånger. Gården är full av anhöriga som väntar med blommor och annat till sina barn. Det är skolavslutning som skolavslutning skall vara. Glädje och förväntningar när till slut “Den blomstertid” klingat ut.

Ute i den stora värden ökar spänningarna än en gång, i och med att oljetransporterna från Saudi angrips av de som utpekas vara iranier. Om så är fallet är ännu en öppen fråga, men orsaken också i det här fallet ligger också hos den amerikanske president som har gjort konfliktskapande som sitt mantra. Inget land kan existera i vår uppkopplade tid, om man med sanktioner utestängs från de internationella nätverk som kontrollerar internationell handel och finansverksamhet. Det iranska hotet att stänga Hormuzsundet kan bli den tändande gnistan till ännu en stor konflikt.

För liberalerna i vårt land stundar det som ofta brukar kallas en demokratisk högtidsstund. Man skall välja en ny ledare, någon som kan lyfta partiet efter år av minskat stöd, så till den grad att man riskerar att tappa sin plats i riksdagen. Medlemmarna i landet har sagt sitt, man väljer sin Obama-lösning. Nyamko Sabuni har vunnit medlemmarnas stöd genom en ärlig framtoning, och löften om ett annat ledarskap. Men kommer de delegater som till sist skall göra valet att lyssna på medlemmarna?

Alternativet i form av Erik Ullenhag, sedan ungdomsåren skolad i partiet, känns kanske som ett mer förutsägbart alternativ. Ett politikens “rubba inte våra cirklar”, för den etablerade inre kretsen.



2019.06.17

Jarl S

Inga kommentarer: