onsdag, juni 12, 2019

Makrill och maktspel


Blåsig dag i hamnen, det tjuter i riggen på segelbåtarna och regnet ligger i luften. Det är makrillens tid för att leka i våra kustområden, till glädje för alla som gillar fisket. Jag kastar loss och lämnar hamnens trygghet, det är gung på havet men också det har sin tjusning.

Något 100-tal meter från hamnen lägger jag i dörjen med sina blänken och krokar. Växlar mellan att gå mellan styrningen och fiskelinan. Det dröjer inte många minuter innan jag känner tyngd i linan. Motorn får gå på tomgång medan jag halar in dörjen och landar 2 fina makrillar. En middag på purfärsk och fin fisk är grejad. Livskvalite  i koncentrat signerat havets skördar.

Under de senaste dagarna har den mediala drake som förkortas GP, i ett antal avsnitt förmedlat bilden av hur det gick till när en väl behövd skola för barn och ungdomar, fick ge plats åt ett kinesiskt utvecklingscenter. Platsen är Göteborg. Makt och affärsmässigt inflytande kom att värderas högre än barns och ungdomars behov. Kontakter på riksnivå via vår statsminister Löfven bäddade för det beslutet.
Signering av överenskommelse, Stefan Löfven deltar.

Den nya stormakten Kina bygger ut sitt inflytande runt om i världen. Likt Storbritannien för 100 år sedan, agerar nu Kina med vår tids medel av maktspel, affärsmässighet och diplomati. Och naturligtvis också andra maktmedel när så behövs. I EU har Göteborg blivit ett av dess starkaste fästen. Här äger man redan landets näst största företag i Volvo Cars. Man har också ett stort ägarskap i landets största företag Volvo AB.

När planerna på ett utvecklingscenter på Lindholmen aktualiserades, kallades det Volvo utvecklingscenter för framtidens bilar. Nu heter det bara Geely, det är det kinesiska som skall marknadsföras. Då talades det om 5000 nya jobb, nu har den siffran sjunkit till möjligen 3500. Hur många de blir, och hur många av dem som kommer att bemannas av inflyttade kineser, respektive lokalt rekryterade framgår inte.

Runt om i världen bygger nu Kina ut sitt inflytande. I det avseendet är man i mycket en spegelbild av Englands tid under Rule Britannia. Att allt fler länder börjar se detta som ett problem är kanske inte så konstigt. Händelserna på Himmelska Fridens Torg och nu sättet man hanterar Hong Kong visar på diktaturens väsen.

Nog borde det ge utrymme för eftertanke.

2019.06.12

Jarl S

Inga kommentarer: