fredag, juni 07, 2019

D-dagen

Sveriges nationaldag, och samtidigt firas 75-årsdagen av landstigningen i Normandie under det stora krig vi kallar andra världskriget. Årets dag är stekande varm här på landets västra kust. Varmast i landet med temperatur på 31 grader meddelas det. Ute i den lilla hamnen på Vinga, landets västra utpost längst ut i skärgården, fylls hamnen av båtar. Kläder åker av och badkläder på. Det badas friskt i det 15-gradiga vattnet, hettan i solen söker sin motpol. Det svalkar uppe på berget där vinden härskar. Promenaden på de upptrampade stigarna ger känslan av historisk mark. Längst ut på udden mot väst syns tydligt lämningarna av de pjäsplatser för artilleri, som den tiden för länge sen, var del av den svenska beredskapen.


Efter en lugn natt vaknar vi till en morgon med 13 grader i luften och lätt regn. Så snabbt förbyts värme mot vardagligt grått väder. Också det en del av sommarens och vädrets nycker.

Och ute i den stora världen möts dess nuvarande ledare för att hylla de överlevande från landstigningen i Normandie, personer som alla kan sätta +90 till sin nuvarande ålder. Men hyllningen är också en tillbakablick och uttryck för respekt för de 100.000 tals personer som stupade i striderna. I Det sammanhanget höll också Tysklands avgående ledare och landsmoder Angela Merkel ett anmärkningsvärt och mycket uppskattat tal, där hon lyfte fram det ansvar som ledarskap i politisk mening innebär också i vår tid, när det gäller att lyfta etiska och moraliska begrepp, stå fast vid demokratiska värden och de mänskliga rättigheterna. En Merkel som själv växt upp i den av Sovjet under 45 år ockuperade och styrda delen av tyskland.

Nu varnade hon för de tendenser vissa av vår tids ledare uppvisar och som leder bort från de hon och världen sökt följa med erfarenheterna från tiden innan och efter 1945. När propagandister och självförhärligande upphöjs, och sanning och vetenskap ifrågasätts. När sanning kallas fake news, och lögner framställs som sanningar, då är världen ute på ännu ett gungfly i ett historiskt perspektiv.

När Merkel med ålderns rätt och med många år i politiken avgår, ville hon  tydligen lämna sitt “testamente” över situationen i vår tid. Mycket finns där att begrunda och bearbeta för vår tids politiker.

Förhoppningsvis lever erfarenheterna som hyllades över D-dagen kvar ännu någon generation.

2109.06.07

Jarl S

Inga kommentarer: