torsdag, januari 24, 2019

Energi i vintertid


Vintertid i vårt avlånga land. I norr har perioderna med svår kyla och lite vind parkerat över landskapen, i år som alla andra år. Behoven av elektrisk energi är stora i landet, och samtidigt står vindkraftens pelare tysta som frusna jättemonster. Deras bidrag till elförsörjningen är som minst, när den behövs som mest.

Så manifesteras återigen det förhållandet att en säker energiförsörjning, förutsätter energikällor vilka är oberoende av vädrets återkommande nyckfullhet.

Och ändå vidhåller åtminstone två av den nya regeringens partier, C och Mp att kärnkraften skall avvecklas, samtidigt som Svenska Kraftnät, den organisation vars övergripande uppgift är att säkerställa elförsörjningen varnar för kommande brister i elförsörjningen givet den politiska kurs som föreligger. Se gärna fördelningen mellan olika energislag på länken https://www.svk.se/drift-av-stamnatet/kontrollrummet/


Kompetens och erfarenhet borde rimligen vara en given faktor i för samhället viktiga beslut. Så är det inte, istället blåses ideologiska ballonger upp, och ges ett inflytande som saknar förankring bland expertis på givet område. Vindkraften är ett typexempel på detta.

Ingenstans har vindkraften kunnat byggas utan enorma subventioner från skattebetalarna. Den började som så ofta som småskaliga experiment, men ju mer pengar som pytsas in i systemet, desto större blev projekten. Nu byggs och projekteras vindkraft med navhöjden på 200+ meter, och rotordiameter på 100+ mtr. Det är enorma maskiner som förändrar landskapet bilderna, och slaktar fåglar och fladdermöss som sugs in i de vindströmmar de skapar.

De ger upphov till pulserande infraljud som gör det omöjligt för människor att bo på km-vis avstånd. Boendemiljöer förstörs och fastighetsvärden raseras, förhållanden som gäller i alla länder som drabbats av “farsoten”. Vittnesmålen är hur många som helst, men har hittills ignorerats av ansvariga i de olika företag som driver verksamheten.

Vinnare finns naturligtvis också på detta område, det är de företag som tjänar grova pengar på de skattesubventioner som håller verksamheten under armarna. Det är också de skogsägare som får ex,vis 100.000 sek/år och vindkraftverk, för att hyra ut marken till vindkrafts företagen. Och i korruptionens namn försöker man också genom “byapeng” köpa sig sympati för sina miljöförstörande satsningar hos de lokala föreningar. 

Vindkraftens utbyggnad är den största skövling av naturvärden som gjorts sedan vattenkraftens utbyggnad. Och i detta fall helt utan egentlig nytta, en trygg elförsörjning  kräver energikällor som fungerar väderoberoende.

2019.01.24

Jarl S


Inga kommentarer: