lördag, januari 05, 2019

Nytt År 2019


Så har då nyårsfirandet klarats av. Nyårsnattens fyrverkerier byts ut mot vardagens återkommande verklighet. Vädret har varit fint under helgerna, här på landets västra kust. Stormarna som ställt till så mycket elände, valde andra destinationer i landet den här gången. Dagarna blir nu några minuter längre, dag för dag och det känns skönt. I så måtto går vi mot ljusare tider. I politikens värld är det desto stökigare.


Dags för politikens verkligheter att göra sig påminda. I vårt land fick de politiska partierna innan jul en lång paus för att reflektera över situationen. Den att landet efter 4 månader, fortfarande inte lyckats bilda en regering. Extravalet rycker närmare, och vidhåller partierna de tidigare låsta positionerna, blir det verklighet. För några partier ett skräckscenario, för andra en möjlighet. Och för oss väljare en chans att minska antalet partier i riksdagen, de stora antalet är knappast någon tillgång av utvecklingen att döma.

I USA, det stor landet i väster har nu demokraterna tagit över ledarskapet i representanthuset. Därmed skärps också motsättningarna gentemot den egensinnige presidenten. Det senaste draget från det hållet är nu att kostnaden för den mur mot länderna i söder som Trump i valrörelsen påstod skulle betalas av Mexico, nu helt plötsligt skall betalas av de amerikanska skattebetalarna. Något som starkt skulle urholka en redan liten och utsatt välfärdssektor. Trump blockerar med sitt agerande varje lösning som inte följer hans linje, och det “Make America Great” han gjorde till sitt valspråk, har istället blivit en total splittring i landet mellan hans hårdföra minoritet, och det America som trodde på “The American Dream”, och dess förutsättningar.

På ett mer lokalt plan intar nu den minoritet om 24 mandat av 81, som skall styra landets näst största stad, sina platser i fullmäktige och nämnder. Hur det styrandet kommer att lyckas blir intressant att följa. Och i takt med att konsekvenserna av Västlänken-äventyret blir allt tydligare, växer också motståndet som det medför bland befolkningen. Raserade grönområden och parker, kraftigt påverkan på rörligheten i delar av centrum. Rivning av väl fungerande och viktiga byggnader på bland annat Liseberg. Och galopperande kostnadsökningar, trots besparingar på för säkerheten viktiga områden.
Följderna av det agerandet, kommer att bli allt tydligare.

Med det nya året går också bloggen in på sitt 13-e år. Än lär den få leva ett tag, det finns så mycket att reflektera över i en alltmer stökig omvärld.



2019.01.05

Jarl S