onsdag, januari 16, 2019

Folk och Försvar 2019




I dagarna har landets viktigaste säkerhetspolitiska möte, Folk och Försvar hållit sitt årliga möte på högfjällshotellet i Sälen. Ett möte som präglats av varningssignaler både på det rent militära området, och det som numera ibland kallas Cyberkriget.

På det militära området får landet nu betala priset för de neddragningar av försvaret som gjordes under 1990-talet. En tidsperiod när dagdrömmandet om den eviga freden var lika stark, och orealistisk som tiden efter första Världskriget. Då som nu vaknar de drömmarna till en verklighet, där man plötsligt inser att man är trängd av främmande makter på ett sätt man varken är förberedda för, eller har resurser att bemöta.

I vårt fall handlar det på det militära området om Rysslands ambitioner att återta sin position som vår regions obestridda stormakt. Den positionen byggs nu starkare över tid, och manifesteras av ingreppen i Ukraina och på Krim. Ingrepp som kan komma att sprida sig också till mer närliggande områden. Och på området Cyberkrig har man väl uppbyggda centraler, numera kallade trollfabriker, från vilka propaganda väller ut över sociala medier, där okritiska läsare sväljer budskapen vars syfte är att spela på motsättningarna i de länder man angriper.

Volvos ledning
Även Kina är i högsta grad aktiva på cyber-området. Där handlar det i stor utsträckning om industrispionage och sätt att fånga upp information som kan ligga till grund för de expansiva ingrepp man nu gör i land efter land, på olika kontinenter. Det nya världsvida kinesiska imperiet som byggs upp, använder sig av de möjligheter som de demokratiska ländernas öppna lagstiftning ger, nämligen att köpa in sig i strategiskt viktiga företag för att den vägen få tillgång till ledande teknik och “know-how”. I vårt land kännetecknat av ägar majoriteten i Volvo Cars, landets näst största företag, samt nu också delägandet i Volvo AB, landets största företag.

Vidare har man tagit över konkursboet efter SAAB, en perfekt anläggning för utformning och provning av olika teknologier på området bilkonstruktion. Och nu byggs också en fabrik i Kina baserat på det kunnande man hämtar i Trollhättan.

Att Folk och Försvar nu tar upp de säkerhetsrisker som ligger i ovanstående exempel och många fler, är hög tid.

Må den svenska godtrogenheten snarast bytas mot ett rimligt kritiskt tänkande. Och att varningssignalerna från mötet i Sälen leder till åtgärder på myndigheter och företag.



2019.01.16

Jarl S

Inga kommentarer: