onsdag, januari 09, 2019

Vindkraft ifrågasatt


Det är en vacker januarimorgon när detta skrivs. En frostig natt har lämnat lite ishalka att se upp med, men luften är krispig och klar, och dagen ser ut att ge sol och vackert väder. Ännu en dag att se fram emot väntar, men först några reflektioner i vår tid.

Dagspolitiken skall idag få lämna plats åt ett annat fenomen som sprider sina följder över stora delar av världen. Ett felskär i det som kallas omställning och förnyelse på energiområdet, och som hotar miljö och livsförutsättningar för i stort sett allt levande i sin närhet.

Vindkraften har blivit ett omhuldat projekt bland de gröna partierna i vårt land, liksom i många andra länder. Den byggs ut buren av stora subventioner, och en falsk marknadsföring där man talar högt om fördelar den anses ha, men mycket lite om dess nackdelar.

I propagandan talas det återkommande om hur många hushåll som vindkraften kan betjäna med sin el, men sällan om den egentliga verkningsgraden som i Svenska Kraftnäts kalkyler är nere på så lite som ca 10% av nominell installerad effekt. Detta att jämföra med kärnkraften och vattenkraften som har en verkningsgrad på ca 90%.

 I propagandan nämner man aldrig den skada som vindkraften med sina numera 200+ höga torn, och rotordiameter på 100+ meter orsakar på fågelliv och djurliv, liksom de pulserande lågfrekventa ljud som bevisligen gör människor sjuka på km-vis avstånd, och får de stora viltet att fly vindkrafts områdena.

 
Örnar dödade av vindkraftverk
 
Det är hög tid nu att frågan om elförsörjningens stabilitet får en förnyelse i vårt land, att klokheten får företräde framför dogmatiskt ideologiska synsätt. Den tyska omställningen (die energiewende), är ett skrämmande bevis på de problem man ger sig in i när man ger vindkraften för mycket utrymme. Höga priser och väldiga problem med energibalanserna har blivit följden, samtidigt som kolkraften har byggts ut med ökade ( istället för sjunkande) utsläpp av växthusgaser som följd.

Givet att man måste ha energi även svinkalla vinterdagar, och andra dagar när vinden uteblir, måste stabila energikällor alltid finnas.

Vindkraften blir på det sättet bara en form av lyxkonsumtion, vilken orsakar stora ekonomiska kostnader, resurser som behövs på många andra samhällsområden.

Vindkraften innebär dessutom den största skövling av naturområden som skett i vårt land sedan vattenkraftsutbyggnadernas tid.

Vindkraften fördriver människor och djur, och slaktar fåglar och fladdermöss som sugs in och höggs i stycken av rotorernas vingar.

Sverige var ett föregångsland när kloka politiker på 1960-70 talet byggde ut kärnkraften som komplement till vattenkraften.
Båda energikällor som fungerat utmärkt under så många år, utan några dödsfall, och utan att orsaka några av de växthusgaser som nu anses så klimatstörande.

Må den regering som kanske bildas om några dagar, få lite av den klokskapen som ledstjärna i sitt agerande.

2019.01.09

Jarl S
vindkraft

Inga kommentarer: