söndag, januari 20, 2019

Demokratier i gungning


Vacker söndag morgon denna januaridag. Månen lyser stor och gul när den i gryningsmörkret går ner över horisonten, och de få minusgraderna känns bra under promenaden. De senaste dagarna har varit händelsefulla i vårt politiskt splittrade land. När regering nu bildats, 131 dagar efter valet i september, så är det en regering av aldrig tidigare skådat skick.

Vi har alltså fått en S+Mp regering, som skall leda landet på en budget skapad av M+CD, och med en lista på politiska prioriteringar som sammanställts av L+C. Därutöver skall Vänstern helt hållas utan inflytande, liksom Sverigedemokraterna.

Inte undra på att människor förundras över det politiska spel som skapat den här situationen. När makten blir det övergripande målet, då slaktas de ideologiska synpunkterna tydligen utan sentimentalitet. Maktspelaren Stefan Löfven har vunnit makten, den politiska trovärdigheten har blivit den stora förloraren enligt gjorda opinionsmätningar. Det är i sig en tråkig utveckling, den bådar inte gott. Den kommande mandatperioden kan komma att bli skakig. Men givet att huvuddelen av de kontroversiella punkter som L+C ställde som villkor för att stödja Löfvens val, är hänvisade till utredningar, är det troligt att mandatperioden kommer präglas av tesen “sitta lugnt i båten”.

Och i det stora landet i väst rasar striden vidare i allt mer sofostikerad takt mellan den president som nu officiellt kallas “a madman”, en galning, och det politiska system han till varje pris vill kväsa. När det gäller det republikanska partiet, har de av allt att döma underkastat sig Trumps viljor, oavsett vilka de är. För de som fortfarande vill se USA som ett demokratiskt styrt land står nu hoppet till det demokratiska partiet. Dess framgångar i mellanårsvalet i november, retade av allt att döma Mr Trump otroligt.

Under de 2 första åren efter valet av Trump hade han och republikanerna majoritet i både senat och representanthus. Trots det kom aldrig muren mot Mexiko med dess enorma kostnader upp som ett beslutsärende, den skulle ju betalas av Mexico, någonting som naturligtvis inte kommer att ske.

När nu demokraterna tagit över ledningen i representanthuset, väljer Trump att kräva av de amerikanska skattebetalarna att de skall betala drygt 5 miljarder dollar för byggandet av muren. Och för att understryka sina krav, gör han en stor del av samhällsapparaten till sin gisslan genom att stoppa deras löneutbetalningar genom blockad av deras verksamheter.

USA och världen prövas nu  på ett sätt som kanske inte skett sedan slutet av andra världskriget.

2019 kan bli ett märkesår på olika sätt. Låt oss hoppas att USA blir av med sin galne president, och återtar sin ställning som ledande företrädare för världens demokratier. Alternativet kan bli hur galet som helst, och kan i så fall slå hårt mot också små ekonomier som den svenska.

2019.01.20

Jarl S

Inga kommentarer: