söndag, januari 13, 2019

Parkerad politik


En dimmig och grå morgon på landets västra kust, denna söndag när det liberala partiet i landet möter sitt förtroenderåd för att besluta om skrotningen av alliansen och en övergång till det socialistiska blocket. Det är inget litet beslut av ett parti som varit liberala synsätt troget sedan sin tillskapelse. Och övergången möter också stort motstånd internt i partiet. När detta skrivs är utgången inte klar, men det mesta tyder på att partiledningens förhandlande med socialdemokraterna kommer att godkännas om än med liten marginal.


För 2 dagar sedan( 11.12) höll centerledaren Annie Lööf en direktsänd  presskonferens där hon redogjorde för de enligt henne framgångsrika förhandlingarna som förts med den socialdemokratiska ledningen. På 73 punkter har enligt henne politiken styrts upp för att möta hennes krav i olika avseenden. Vad hon däremot inte meddelade i sin direktsändning, var att de flesta av de punkterna, och i synnerhet de som kunde skapa konflikt, hänvisas till utredningar med start 2019 eller 2020, vilket i realiteten innebär att de "parkeras" i väntrummet och kan bli kvar där fram till nästa valrörelse 2022. Det förstår naturligtvis centerledningen, men tydligen är den interna konflikten i det som var alliansen så stor, att ledningarna för de två partierna Centern och Liberalerna väljer att överge alliansen.

Samtidigt väljer man att inte ta det ansvar som medverkan i den nya regeringen naturligt nog borde innebära. Därmed släpper man också kontrollen över utvecklingen, med allt det innebär. Att detta uppfattas som ett enormt svek av stora grupper väljare är inte konstigt, och syns också i hittills gjorda opinionsmätningar.

Kvar står också Vänsterpartiet som betraktas som en dörrmatta av sina forna socialistiska bröder. De skall nu helt hållas utanför allt inflytande enligt de krav som C och L ställt. Återstår att se om man under de förödmjukande formerna väljer att rösta på Stefan Löfven som statsminister, eller lägger ner sina röster.

De kommande dagarna blir på det sättet intressanta att följa, detta nya år, så fullt av konflikter i de politiska systemen, både i vårt och andra länder.



2019.01.13

Jarl S

Inga kommentarer: