söndag, januari 08, 2017

Putins triumf




Det nya året har startat som det gamla slutade. Åtminstone i avseende på det internationella relationerna, vem hade väntat sig något annat.

Amerikansk underrättelsetjänst, med sina väldiga resurser tekniskt och personellt, har konstaterat det som diskuterades redan under primärvalsprocessen, nämligen att ryska cyberattacker utnyttjade det öppna samhällets hunger efter nyheter. Man placerade falska påståenden i mediala kanaler, vilka ivrigt plockades upp som scoop av det öppna samhällets press. Man spred riktad information som man hackat sig till genom att ta sig in på främst demokraternas mailservrar. Den vägen komprometterade man Hillary Clifton och styrde opinioner i Donald Trumps riktning.

I hur hög grad detta var inplanerat i samverkan med Trump och hans närmaste redan på ett mycket tidigt stadium, får vi inte veta ur den officiella rapportering som släppts. Men troligen vet man mycket mer om detta än som lämnats ut till media.

I Ryssland hånas och skrattas det åt det man menar är amerikansk hybris. Man gör det med vetskapen om att man med sitt agerande har medverkat till en splittring i det amerikanska samhället, som man inte sett sedan medborgarrättskampens 1960-tal.

Och Trump tar öppen strid mot de som ifrågasätter hans prisande av det ryska ledarskapet. Hur den tvekampen kommer att avslutas, och hur det här kommer att lösas i det politiska ledarskapet i Senaten och Representanthuset återstår att se, men valet står nu mellan ett auktoritärt ledarskap i USA, utvecklat och kopierat på det ryska. Eller att parlamentet, så som man gjort med Obama, med sina befogenheter blockerar Trumps galenskaper.

För tyvärr är det nog så, att får duon Putin/Trump möjligheten att skapa en ny världsordning, då kommer Syrienkriget att bli en västanfläkt i form av konflikter. Nog är det en tragedi, att också i världens tidigare ledande demokrati, nu en person som föraktar demokratin som samlevnadsform tar över presidentskapet.

2017.01.08

Jarl