onsdag, januari 18, 2017

Välfärd i baklås




Nytt år och nya förutsättningar. Vi lever i den bästa av världar hävdar många, inte minst ansvariga i regeringen. Samtidigt som konsumtionen flödar och fler nya bilar säljs än något tidigare år, syns de riktigt stora kriserna inom offentlig sektor.

Skolan har stora problem med både resultat och att få behålla sina pedagoger. I Pedagogisk tidskrift lyfter man fram Finland som en förebild. Där har man satsat på speciallärare för att ta hand om de stökiga eleverna, medan den resursen bantats i Sverige. Resultaten blir betydligt högre utfall i PISA och andra kunskapsundersökningar än vi har i Sverige.


Inom rättsväsendet finns liknande problem. Finland har hälftens så många poliser räknat per/capita som vi har i Sverige, men trots det långt högre uppklarandeprocent när det gäller brott av olika slag. I Sverige jagar polisen brottslingarna, tar in dom och får sedan se dom vandra ut efter att åklagarna valt att släppa dem. Resultatet blir en poliskår som i allt mindre grad ser nyttan med sitt arbete, och väljer att hoppa av yrket. Ärendena samlas på hög på grund av brist på utredare, och en tydlig negativ spiral som skapar oro och sviktande tilltro till det rättsvårdande systemet.

Och inom äldrevården är larmklockorna återkommande. De berörda kallas numera för brukare, ett totalt avpersonaliserat begrepp som borde vara förbjudet, även äldre personer har namn. TV-s granskning av hemtjänst och boende i särskilt boende visar på stora brister i kontinuitet, i läkemedelshanteringen och när det gäller näringsriktig kost.

Så samtidigt som samhället tuffar på och bärs fram som ett mönster för andra länder, ökar klyftorna, inte minst inom den sektor som kallas offentlig sektor.

Det är naturligtvis lönlöst att tycka att det var bättre förr, men något borde man kanske ta till sig, när invandrarna själva i vissa stadsdelar, likställer situationen i Sverige med den i de länder de flydde ifrån.

2017.01.18

Jarl S