söndag, januari 15, 2017

Med 5 dagar kvar



Med 5 dagar kvar som president i USA, har Obama i Chicago hållit sitt avskedstal till nationen, och till de många som sett honom som sin president.  Ett bejublat avskedstal, som sammanfattade hans 8 år vid makten, vad han åstadkommit under de åren. Men det var också ett tal till demokratins försvar, och en hyllning till de som följt honom på färden. Då i synnerhet hans fru och flickor, samt vice presidenten Biden.


I ett öppet brev skriver också förre presidenten Georg Bush döttrar, numera unga vuxna kvinnor, till Obamas döttrar. Det är ett varmt och gripande dokument av delade erfarenheter i rollerna som ”first kids”, en roll som också den kan vara svår att bära, men som flickorna i de båda administrationerna burit med värdighet och klokskap. Sök brevet på Facebook eller You Tube, det är väl värt att läsa.

Men det är nu också 5 dagar kvar till att Donald Trump skall skrivas in som USA-s näste president. Ett presidentskap som bygger i hög grad på rysk påverkan i valrörelsen, och oblanser i det amerikanska valsystemet som gör att Hillary Clintons 2,8 miljoner fler röster i valet inte räcker. Demokratins normala regler om rösters lika värde är satt ur spel i det amerikanska valsystemet.

Nu fruktar alltfler för vad som komma skall. Protesterna haglar från tv-s satirprogram till demonstrationer på gatan. http://occupydemocrats.com/2017/01/15/michael-moore-just-told-trump-top-6-reasons-hes-illegitimate-president-2/. Inklistrad länk är i det avseendet både talande och skrämmande.

Trump blir en president som är helt oförutsägbar, som ändrar ståndpunkt ständigt och med kort varsel, och har ett enormt behov att lyfta sitt ego. Han avskyr kritiskt granskande press.
Nu börjar också ledande republikaner inse, att partiet bara var en språngbräda för Trump. Det är inte republikansk politik han vill driva, det är den egna politiska övertygelsen. Och för att nå det målet måste han marginalisera Senatens och Representanthusets inflytande. Därav valet av ministrar, val som har markerat avstånd till det traditionella politiska etablissemanget. Men också ett lagbygge där vit manlig miljardär är en tydlig merit.

Om Trump skall driva landet som han i ständig konflikt med fackliga intressen, styrt sina bolag. Då kommer väldigt många att bli förlorare. Nedmonteringen av Obama-Care, är ett första steg som nu får många Trumpväljare att ångra sina val.

2017.01.15

Jarl