onsdag, januari 25, 2017

Propagandakriget






Nytt år, nya förutsättningar brukar det heta. Det är sannerligen ett adekvat begrepp också detta år. För med det nya ledarskapet i världens ledande nation, den i USA, förpassas vetenskap och kunskap till utvisningsbåset, och de “alternativa fakta”, har utsetts till ledande begrepp av presidentens handgångna män och kvinnor. Sådan herre, sådan hund.



Åsiktsfriheten och yttrandefriheten har varit ledande begrepp i alla demokratier, och är också fundamentala för demokratin. När nu Trump utropar media i allmänhet och enskilda journalister i synnerhet till sina värsta fiender, så gör han det utifrån att han inte tål några motsägelser. Han agerar som diktatoriska personer alltid agerar. Nu skall enligt hans synsätt media kväsas.



I det syftet skall man också se det dekret som nu går ut från Vita Huset, och innebär att ingen i offentlig tjänst får twittra om sin verksamhet. Detta därför att anställda med miljöfrågorna på sin agenda, nu använt sig av twitter för att ifrågasätta Trumps beslut att stoppa inskränkningar av miljöskäl. I Trumps värld finns inga av människan skapade miljöproblem, i vart fall ingen klimatpåverkan??




Så fortsätter det nu dag för dag. Vi får se Trump omgiven av idel män, besluta om kvinnors framtid på det mest personliga plan, nämligen hur de sköter sex och samlevnad. Vi får se honom skriva under dokument avsedda att stoppa vitala delar av världshandeln, något som kommer att bli oerhört smärtsamt för USA självt. När importen från omvärlden beläggs med skyddstullar, vilket blir följden av ett handelskrig,då kommer priserna tryckas upp på ett sätt som knappast skrämmer miljardären, men kommer att slå hårt mot de gräsrötter som valde honom.



Hoppet står nu till att den kraft som finns i konstitutionen kommer att stå emot galenskaperna, och att media klär av “kejsaren Trump”, på ett sätt som inte skett sedan watergate skandalens år med Nixon.



2017.01.25

Jarl