söndag, januari 29, 2017

Det amerikanska dilemmat






Det är omöjligt givet den nuvarande utvecklingen, att släppa tankarna om utvecklingen i USA efter regimen Trumps övertagande. Nedmonteringen av inte bara Obamas verk har påbörjats i rasande takt. Också en mängd av de åtaganden USA gjort visavi andra länder och världssamfundet, rivs nu upp på ett i fredstid aldrig tidigare skådat sätt. I viss mån kan med fog säga att också konstitutionen, som han med hand på bibeln den 20.1 lovade att följa, nu omtolkas utifrån de av regimen tydligen nyskapade begreppet “alternativa fakta”.



Handelsavtal rivs upp, sjukvårdsreformen som gett ca 24 miljoner amerikaner sjukvård de annars inte skulle haft råd med, rivs upp. Relationerna till Mexiko, och därmed också till den latinamerikanska världen, är på väg att bli djupfrysta. Och nu anser tydligen Trump och hans gäng att 370 miljoner, just därför att man har rötter i en handfull arabiska länder, är potentiella terrorister farliga för USA.




Märkligt då att det mest arabiska av alla länder, Saudiarabien, inte finns med på den listan. Eller är det så att olje intressena där tillåts spela en större roll, än det faktum att Saudiarabien är och har varit den bärande ekonomiska sponsorn för IS, de terrorister som Trumpisterna är så rädda för.



Dess bättre vaknar nu motkrafterna till liv i USA. Man har börjat inse att med Trump följde också ett genuint hot mot USA som  en demokratisk stat. Angreppen på media är en spegelbild av vad som hände i Ryssland när Putin för 20 år sedan tog över i det landet. Ryssland som nu i allt väsentligt är en enpartistat av kinesisk modell. Att utöva opposition där är liktydigt med livsfara. Morden på Politkovskaja och Nemkov är bara 2 exempel. Och det är den regimen Trump ser som ett föredöme.



Bland motkrafterna får också New Yorks borgmästeare räknas. Hans vägran att acceptera Trumps verklighatsbeskrivning är hoppingivande. Till motståndet måste också räknas de modiga federala domaren som stoppat Trumps-s dekret om att jämställa alla från utpekade muslimska länder som möjliga terrorister.



Söndag morgon när detta skrivs, dagen skall få ett annat, ljust och positivt innehåll. Men tanken om vad som pågår i världens viktigaste demokrati kommer att finnas med. Den tanken är svår att släppa.



2017.01.29

Jarl S