onsdag, maj 25, 2016

USA idag




Primärvalens tid inför det amerikanska presidentvalet är snart över. Vinnarna i de båda partierna är redan korade, om än omtvistade. Hillary Clinton kommer som representant för det demokratiska partiet att försöka bli USA-s förste kvinlliga president. Mot sig har hon den kontroversielle Donald Trump. Av intelligensian hånad och bespottad, av folket lyft fram i primärval efter primärval. Donald Trump som president i USA efter höstens val, är nog sannolikare än att landet får se sin förste kvinnliga president.

Så vem är då denne Trump, och vad representerar han? En lysande och belysande artikel i det avseendet återfanns i Washington Post den 22 maj. Artikelns länk infogas här, läs den och begrunda utvecklingen i världens mäktigaste land.


Här jämför man utvecklingen i USA idag med den utveckling som förde fram fascister som Mussolini och Hitler i Europa på 30-talet. När stora folkgrupper får det allt sämre, och politiken inte förmår sprida trygghet, välfärd och möjligheter för människorna, då söker folket ett annat ledarskap. Det ledarskapet kritiserar det gällande systemet. Det rider på den missnöjesvåg som råder. Och det anpassar sitt budskap över tid och rum för att fånga de stora massornas stöd.

Så gjorde tidigare nämnda personer, med numera kända resultat, och det spelet menar Washington Post spelas nu med det amerikanska presidentämbetet, världens mäktigaste position som insats.
Det är ingen tillfällighet att Trump tydligt stöds av Rysslands Putin, de är i grunden samma andas barn. De föraktar den förhandlingskultur som är det demokratiska samhället grundprincip. De vill framträda som starka män med makt att förvandla samhället.

Kommer det politiska systemet i USA ha kraften att stoppa Donald Trump eller blir han landets näste president. Där starka personligheter tagit över, blir nästa steg att göra ändringar i konstitutionen, vi ser det i länder som Turlkiet, Ryssland,Ungern och nu också Polen.

Presidentvalet i USA kommande höst kan bli en riktig rysare på många sätt. Sannolikheten att USA får sin första kvinnliga president är nog mindre än att fascismen flyttar in i Vita Huset. Om det handlar artikeln i Washington Post,
Läs och begrunda.

2016.05.25
Jarl