torsdag, januari 28, 2016

Turkiet och EU



Vårvindar friska växlande med regn i staden i väster. Det snökaos som lamslog staden och stoppade all kollektivtrafiken tisdagen den 19/1, och gav några fina vinterdagar med temperaturer ner till -13, har nu klingat av. Nu råder vårens vindar och all snö är bortspolad av återkommande regn.. Kollektivtrafiken flyter fram som om det lilla vinterbesöket aldrig fanns. Kaos i trafiken blev ett tillfälligt problem, det finns andra kaos som är långt svårare att tackla.

I media kan vi läsa och förstå att flyktingfrågan bara blir svårare att tackla. Mellan 30-40 gummibåtar i uselt skick lämnar överlastade turkisk kust varje natt för att ta sig över till Grekland. Innan januari månad är slut noteras officiellt fler dödsoffer pga drunkning, än någon tidigare månad. 141 döda redan i mitten på månaden. Och ett valhänt EU sätter sin tillit till förmågan att köpa det turkiska ledarskapet.
Drunknad flykting, minst 200 bara i januari.


3 miljarder Euro, en ofantlig summa pengar satsar man för att få turkiskt ledarskap att stoppa flyktvägen över havet. Ett ofantligt slöseri med pengar, varför skulle Erdogan och hans gäng, redan rikligt avlönade av maffian bakom flyktvågen, avstå från den inkomsten för att EU kommer med en ytterligare check. Naturligtvis kommer båterna att fortsätta att gå, och Erdogan kommer att två sina händer samtidigt som han äter goda middagar med flyktmaffians ledarskap. Så fungerar det i den världen.

Om EU verkligen skulle vilja ta tag i detta, så skulle man kräva att få placera kommisarier i flyktinglägren, kräva utrymme i den press Erdogan och hans gäng nu försöker strypa enligt ryskt mönster. Och via upplysning i stor skala tydliggöra att flyktvägen över havet inte är ett alternativ. Den löser inte flyktproblemet, och sannolikheten för att dränkas är överhängande.

Turkiet har alla de medel som behövs för att kontrollera den här utvecklingen om man vill. Men likväl som man tjänar stora pengar på att sälja olja för IS räkning, likväl tjänar man nu stora pengar på människors hopp om en bättre framtid i en annan värld. Alltmedan offren i den cyniska hanteringen blir fler och fler.

Om EU verkligen vill hjälpa Syriens plågade folk, borde man veta bättre än att slösa de resurserna på gangsterregeringen i Ankara.

2016.01.28
Jarl

Inga kommentarer: