onsdag, januari 13, 2016

Resume Obama



Vad rätt du tänkt, vad du i kärlek vill,
vad skönt du drömt, kan ej av tiden härjas,
det är en skörd som undan honom bärgas,
ty den hör evigheten till. Gå fram, du mänsklighet, var glad var tröst,
ty du bär evighetens rike i ditt bröst.

De raderna ur Rydbergs klassiska dikt får utgöra ingress på den här bloggen, förärad Barack Obama. En president som under hela sin tid vid världens viktigaste ämbete, mött mycket motstånd från sina belackare.

Situationen var annorlunda när han för snart 8 år sedan valdes till president. Då jublade de stora massorna över att man för första gången på mycket länge fått “sin” i betydelse folkets president. Knappt hade han tillträtt det ämbetet så briserade den ekonomiska bomb i hans knä, de enorma spekulationer på börsen som skakade hela den globala ekonomin, och för vilken ingen egentligen ställts tills svars. Bördan för den sanering som blev nödvändig har den stora massan av befolkningar fått bära, och reformutrymmet krymptes på samma gång på resurser som kunde kommit välgång och framåtskridande till del.

Att vara den första färgade presidenten i USA har också varit både en tillgång och ett hinder. En tillgång genom det starka stöd som ändå burit honom genom åren och genom 2 lyckosamma val. En börda genom den ständiga påminnelse om ursprung och etnicitet som också präglar grupper av det amerikanska samhället, låt var i ofta subversiv form.

När Obama igår kväll (12.1) höll sitt årliga och sista “State of the Union”-tal, talet till det amerikanska folket, så var det en statsmans tal, ett tal som skiljde sig från föregångarnas i det att han lyfte framtidsfrågorna på ett tydligt och positivt menat sätt. Där föregående presidenter haft för vana att göra återblickar på vad man åstadkommit, valde Obama att tala om framtiden, och inpränta de tankar och synpunkter som också ryms i den amerikanska konstitutionen, i vårt tid.

Vissa människor växer över tid, också sedan de lämnat sina uppgifter, sitt ämbete. Obama har smutsats mycket av Tea-party rörelsens och liknande företeelsers folk. När historien skrivs om några år, kommer han med stor sannolikhet att uppskattas för de arbete han gjort både för att utjämna klyftorna i det amerikanska samhället, för sjukvårdsreformen, och för tillbakadragandet av stridande förband i olika krishärdar.

Den sistnämnda uppgiften, den att vara världens polis återstår för det internationella samfundet att ordna. Och det går nog inte att göra enbart med nya stängsel kring den egna gården.

2016.01.13
Jarl

Inga kommentarer: