söndag, januari 10, 2016

Naiv



Var tid har sina modeord. Inom politiken har de senaste veckorna ordet Naiv fått en pånyttfödelse. När politikens främste företrädare, likt ledarna för de nuvarande regeringspartierna väljer att framställa sig som naiva när man bryter de vallöften och den moralisk/etiska plattform man stod så odelat bakom i valet 2014, och även vid riksdagens öppnande i höstas, då finns anledning att kommentera detta.

Ordet naiv leder tanken till den som är oförstående på grund av ålder eller bildning, och används nog oftast på barn och ungdomar. Är det rimligt att använda ordet som epitet på landets högsta ledning, personer som har hela landets resurser till sitt förfogande för att förankra sina beslut. Personer som har myndigheter och enorma erfarenhetsbanker till sitt förfogande i sitt beslutsfattande?

Svaret borde rimligen vara att de personerna inte har rätt att använda det begreppet. Det är ett utomordentligt billigt sätt att söka smita undan det ansvar man accepterat när man tog på sig rollen som främste företrädare i det offentliga Sverige.


Vi är många idag som oroas över utvecklingen i vårt land, inte bara knutet till invandringen som sådan, utan också om frågor som rättsstatens utveckling när alltfler talar om parallella samhällen i vårt land. Om utvecklingen på välfärdsområdet där äldrefrågorna och vårdfrågorna har stort fokus. Och inom energiområdet där galenskaperna runt nedsläckningen av kärnkraften och huvudlöst galna subventioner till olönsam och opålitlig vindkraft får Scanias omtyckte och mångårige ledare och VD Leif Östling i en intervju kalla energipolitiken styras av personer med “Fullständigt hål i huvudet”. Han är inte ensam om sin kritik, den kommer från Kungliga Vetenskapsakademin sedan år tillbaka, den kommer från näringslivet som ser sin existens hotad, och den kommer från en ständigt växande mängd av medborgare som valt att inte förklara sig naiva, trots att man saknar de nätverk som ledande regeringsföreträdare har.

Orden som används har betydelse, när ledande politiker vill få oss att tro att de varit eller är naiva, försöker de istället att infantilisera oss som medborgare. Vi skall förmås tro någonting som inte stämmer, politikens företrädare är inte naiva. De drivs av prestige, makthunger och brist på ansvar för det ämbete man påtagit sig. Då kan minoritetspartier som Centern i den gamla regeringen, och miljöpartiet i den nuvarande, få föröda förutsättningarna för landets utveckling, och parera kritiken med att vid valda tillfällen kalla sig naiva.

Är det ett sådant ledarskap landet behöver?

2016.01.10
Jarl

2 kommentarer:

Harald Öberg sa...

Klev han rakt ut genom fönstret och försvann?

Det börjar nästan bli en följetong, med underhållning som handlar om en nästan månadslång jakt genom Sverige på en försvunnen Stefan Löfven. Alla letar efter statsministern, en statsminister som framstår som fullständigt ointresserad av politik, men där han ändå tycks ha påverkat de flesta av det förra årets stora politiska händelser i Sverige.

Det är 20 dagar och 20 nätter sedan Stefan Löfven gjorde något som statsminister. Den 21 december var det utrikesnämnd, och Stefan Löfven lär skall ha varit på plats i sin egenskap som regeringschef. Det var innan julfriden lägrade sig över stad och land och efter det klev han tydligen ut genom fönstret och bara försvann. Inte ens synlig vid Systemet i Örnsköldsvik, enligt säkra källor. När Putin i mars 2015 hade varit borta från rampljuset i en vecka så blev det rubriker, rykten och rapporter från Moskva. Var Putin sjuk? Skadad? Död? Bortrest? Bortkuppad? Borttappad? Så lät det efter en vecka, och Löfven passerar nu snart sin tredje vecka. Inga rubriker, inga rapporter, bara rykten. Nästan så man får uppfattningen; Vem bryr sig?

Det är ju inte så att Stefan Löfven, regeringen och Sverige har haft total julfrid. Det har ju hänt saker vid Öresund, i Köln,i Kalmar, nya förtroendesiffror och med andra statsråds insatser. Det skulle ha varit spännande och nyttigt att få det kommenterat av statsministern. Men Löfven är försvunnen, för väljarna och för media. Inte ens media käbblar om hur länge Löfven har varit osynlig rent fysiskt.

Löfven kan ha semester, men då borde pressfolk och andra tjänstemän i statsministerns närhet berättat om det. Efter det förra året tror jag inte att det finns någon väljare eller redaktör som inte unnar Löfven lite avkoppling från sitt kaos.

Löfven kan ha blivit sjuk, men då borde människorna som jobbar i Löfvens omedelbara närhet berätta om det. Efter det förra året tror jag inte att det skulle finnas någon redaktör eller väljare som inte skulle känna med och förstå, om Löfven drog på sig något annat skit än Miljöpartiet.

Utrikesminister Margot Wallströms vilar dock inte på hanen. Trots sina tidigare märkliga uttalanden och fadäser i utrikespolitiska frågor drar hon inte sig för att nu ge sig in i inrikespolitiska frågor. Återigen ett utspel om införande av allmän värnplikt som inte ens handlar om försvar.

Vad Wallströms utspel går ut på är att skogsbränder och andra naturkatastrofer framöver skall släckas och hanteras av tvångsrekryterad personal. Andra tvångsarbetare skall, om utrikesministerns visioner blir verklighet, "hjälpa Migrationsverket eller välkomna nyanlända till Sverige".

Kort sagt, det Wallström föreslår är att de senaste årens politiska galenskaper skall lösas genom att staten tvingar svenskar att arbeta gratis. Att svenska politiker med storhetsvansinne prioriterat drömmen om den humanitära stormakten framför rättsväsende, försvar och krisberedskap, skall nu lösas genom att ungdomar direkt efter gymnasiet tvingas städa upp i den katastrofala röra de politiker som smitit från sitt ansvar lämnat efter sig.

Om någon vägrar ställa upp på detta väntar, får man förmoda, fängelse eller andra rättsliga åtgärder. Ett land, ett Sverige idag, som leds tygellöst och utan kusk gör att vi återigen bör ställa oss den skrämmande frågan: Vart är vi på väg?

Harald Öberg sa...

Glömde en sak. Träffade härom dagen en före detta yrkeskollega, fortfarande kvar i sitt yrke, och bosatt i det lilla nordångermanländska samhället Björna. Ett samhälle, med några hundratal innevånare som fått se utvecklingen svepa förbi och tömma centralorten och omkringliggande byar på allt vad som heter ungdom och framtid.

Med rösten stockad av förtrytelse började hon berätta. Om hur detta lilla samhälle förvandlats på bara ett fåtal månader. Borta är samvaron, friheten att kunna ta en promenad tillsammans på kvällen. Borta är det enda nöje som funnits kvar, att besöka simhallen. Visserligen byggd i början av 1960-talet men ändock en väl fungerande rekreationsplats för de på orten boende.

Skälet, och så kom det tillsammans med en röst stockad av gråt och ilska, vem f-n har gett staten och Migrationsverket rätten att förstöra vår by? Först kom det 80 till Björnforsens Värdshus, ett värdshus med plats för 30 personer vid normal användning.Sen fylldes det på med ytterligare 55. Så nu bor där 135 s k flyktingar, mest män i krigsför ålder.

De ockuperar hela simhallen.Mer än hälften av dem tillbringar större delen av sin tid i simbassängen. Kommenterar oss kvinnor på språk vi inte förstår. Uppträder berusade på allmän plats dagtid. Våra barn vågar inte längre gå ut på kvällarna av rädsla för möte med män som rör sig i grupper omkring i samhället.
Vår enda butik har tvingats anställa extra personal för att förhindra ett alltför stort svinn.

Halmstadsföretaget som bedriver verksamheten, skyller på Svenska kyrkan och idrottsförening för att de inte är tillräckligt aktiva för att skapa fritidsaktiviteter för dessa män krigför ålder.

Jag skulle kunna återberätta mer, men stannar där. Nu när Utrikesminister Margot Wallström föreslår en "modern och jämlik och spännande Allmän värnplikt" som bl.a skall hjälpa dessa nyanlända i
Sverige, så faller polletten ner.
De skall helt enkelt stå med öppna armar och uppträda som tjänstefolk åt denna "ny-adel"dvs s k krigsflyktingar från hela världen som nu tar Sverige i besittning.